Digitální knihovnaUPCE
 

Využití elektrodialýzy při úpravě potravinářských produktů

Bakalářská práce
Náhled

Datum publikování

2017

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Elektrodialýza je elektromembránovým procesem, při kterém dochází k separaci záporně a kladně nabitých částic z roztoků v závislosti na jejich migraci k příslušným elektrodám. K selektivnímu řízení této migrace se využívají iontově výměnné membrány, kterými je transportován podle jejich náboje pouze určitý druh iontů. První část práce se zabývá charakterizací procesu elektrodialýzy, jeho principem, separačními membránami, technologickým a aparaturní vybavením a limitacemi jeho využití. Druhá část je pak věnována možnostem využití těchto procesů v potravinářství. Ukazuje se, že elektrodialýza má vysoký rozvojový potenciál zejména při zpracování vína, moštů a mlékárenských produktů.

Rozsah stran

51 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D37302

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

elektrodialýza, potravinářství, víno, mléčná syrovátka, mošt, Electrodialysis, Food Industry, Wine, Milk Whey, Must

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced