Moderní analytické metody na sledování alergenů v potravinách

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Hájek, Tomáš
dc.contributor.author Nováková, Nikola
dc.date.accessioned 2017-09-19T08:19:47Z
dc.date.available 2017-09-19T08:19:47Z
dc.date.issued 2017
dc.date.submitted 2017-07-12
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/69050
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zabývá potravinovými alergeny. Mezi nejvýznamnější alergeny patří potraviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, jádra podzemnice olejné, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši. V první částí je uvedena charakteristika potravinové alergie, příznaky alergické reakce a legislativa České republiky, která se týká potravinových alergenů a jejich pravidel označování na obalech potravin. U každé skupiny alergenů je vyjmenován hlavní alergen či alergeny, většinou bílkovinné povahy. Druhá část je věnována instrumentálním a dalším metodám stanovení výskytu prvních sedmi skupin alergenů v potravinách. cze
dc.format 52 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights bez omezení cze
dc.subject alergie cze
dc.subject potravinové alergeny cze
dc.subject příznaky alergické reakce cze
dc.subject stanovení alergenů cze
dc.subject allergy eng
dc.subject food allergens eng
dc.subject allergic reactions eng
dc.subject determination of allergens eng
dc.title Moderní analytické metody na sledování alergenů v potravinách cze
dc.title.alternative Modern analytical methods for determination allergens in food eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2017-08-21
dc.description.abstract-translated Food allergens are the topic of this bachelor thesis. Foodstuffs containing a wheat, a crustacean shellfish, an egg, a fish, a peanut kernel, a soy, a milk, tree nuts, a celery, a mustard, a sesame seeds, a sulphur dioxide and sulphites, a lupin, and a mollusk shellfish are the most important allergens. The characteristics of food allergies, their symptoms and the Czech legislation about food allergens are described in the first part of the thesis. The main allergen(s) are listed at each allergen group, predominantly containing protein. The instrumental and other analytical methods for determinations of allergens in foodstuffs are summarized and characterized in the second part of this bachelor thesis. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Farmakochemie a medicinální materiály cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D40518
dc.thesis.degree-program Farmakochemie a medicinální materiály cze
dc.description.defence Legislativa použitých alergenů, příprava vzorků pro metodu HPLC-MS cze
dc.identifier.stag 27216
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet