Digitální knihovnaUPCE
 

Běžná stavební údržba v písemných pramenech aneb co se v archivní rešerši (obvykle) nedočtete

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
Náhled

Datum publikování

2015

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Abstrakt

Dějiny konkrétního objektu jsou obvykle nahlíženy jako sled po sobě jdoucích více či méně významných přestaveb. Období, v nichž nedocházelo k významným změnám hmotné substance stavby, ale pouze k drobným či větším opravám jsou však součástí její historie. Příspěvek si klade za cíl přiblížit, jak stavební údržba v minulosti probíhala. Zaměřuje se na stavby vrchnostenské a patronátní, především v období 18. a 19. století. Téma je pojednáno i v dobové odborné literatuře, především ve stavebních příručkách, především v dílech Johanna Philippa Jöndla. Ten podrobně popisuje, jak by měla probíhat stavební praxe na panstvích. Z příkladů je zřejmé, že popisovaná praxe vytváření plánů stavebních prací vždy na každý rok, opravdu existovala. Jöndl, ale i vrchnostenské stavební instrukce a literatura týkající se sakrálních staveb kladou největší důraz na prevenci a včasnou opravu dílčích závad, především pečlivou údržbu střech.

Rozsah stran

p. 222-227

ISSN

1802-8128

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

SGSFF_2015001/Podpora vědeckých a prezentačních aktivit studentů doktorského programu Historie a magisterského programu Kulturní dějiny: badatelské trendy a aktuální metody výzkumu novověku a současných dějin

Zdrojový dokument

Svorník, volume 13/2015, issue: 12

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Pouze v rámci univerzity

Název akce

ISBN

Studijní obor

Studijní program

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Stavební údržba, zednické práce, tesařské práce, stavební instrukce., Construction maintenance, mason work, carpenter work, construction instructions.

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced