Extraction, separation and identification of bioactive compounds in barley using LC-MS/MS

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Arigó, Adriana cze
dc.contributor.author Česla, Petr cze
dc.date.accessioned 2017-05-11T10:39:13Z
dc.date.available 2017-05-11T10:39:13Z
dc.date.issued 2016 eng
dc.identifier.isbn 978-80-904959-4-4 eng
dc.identifier.issn eng
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/67171
dc.description.abstract An extraction procedure, based on alkaline and acidic hydrolysis, was developed, using the Box-Behnken design of experiment, with the aim to achieve an exhaustive recovery of free and also linked polyphenols, i.e. bonded to cell structures, in barley (Hordeum Vulgare L.) samples. An LC-MS/MS (MRM transition mode) method was developed for analysis of the samples extracted through the optimized procedure, and to achieve a correct quali-quantitative characterization of a specific group of polyphenols. The optimized procedure was also employed for the extraction and the identification of bioactive molecules in a dietary supplement composed of dried leaves of barley, commonly known as “young barley”. A selectivity study was carried out employing some of the compounds identified in young barley, and by using six different columns (C18, silica, ES-CN and OH5 types). The results showed that different mechanisms are involved in the retention of the standards, especially in case of HILIC mode. eng
dc.format p. 59-62 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i. eng
dc.relation.ispartof CECE 2016 : 13th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis eng
dc.rights open access eng
dc.subject Extraction eng
dc.subject separation eng
dc.subject identification eng
dc.subject bioactive compounds eng
dc.subject barley eng
dc.subject LC-MS/MS eng
dc.title Extraction, separation and identification of bioactive compounds in barley using LC-MS/MS eng
dc.title.alternative Extrakce, separace a identifikace bioaktivních látek v zeleném ječmeni s použitím LC-MS/MS cze
dc.type ConferenceObject eng
dc.description.abstract-translated Extrakční metoda pro izolaci polyfenolů ze vzorku ječmenu byla vyvinuta s použitím Box-Behnkenova návrhu experimentu s využitím kyselé a alkalické hydrolýzy vzorku. Analýza pomocí LC/MS/MS v MRM módu byla optimalizována s cílem získat správnou kvali-kvantitativní charakterizaci specifické skupiny polyfenolů. Optimalizované metody byly aplikovány rovněž na extrakci a identifikaci bioaktivních molekul s potravinovém doplňku sušených listů ječmene, známého jako zelený ječmen. Byla provedena studie selektivity s využitím sloučenin identifikovaných v ječmeni na šesti různých kolonách (C18, silikagel, ES-CN a OH typy). Výsledky prokázaly rozdílné mechanismy retence standardů, zejména v HILIC módu. cze
dc.event CECE 2016 : 13th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis (17.10.2016 - 19.10.2016) eng
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.relation.publisherversion http://www.ce-ce.org/CECE2016/Proceedings%20CECE%202016_WOS_final3.pdf
dc.identifier.obd 39877526 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet