Aditiva v nealkoholických nápojích a jejich vliv na zdraví: mýty a fakta

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Červenka, Libor cze
dc.contributor.author Červenková, Zuzana cze
dc.contributor.author Bencová, Petra cze
dc.date.accessioned 2017-05-11T10:27:15Z
dc.date.available 2017-05-11T10:27:15Z
dc.date.issued 2016 cze
dc.identifier.isbn 978-80-87300-89-3 cze
dc.identifier.issn cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/67008
dc.description.abstract Nealkoholické nápoje jsou nedílnou součástí nabídky gastronomických zařízení. Jejich spotřeba je ovlivněna nejen ročním obdobím, ale také chutí, reklamou a současnými trendy v oblasti výživy. Mnoho ochucených nealkoholických nápojů světových značek obsahuje aditivní látky, které dávají těmto nápojům charakteristickou chuť, barvu nebo prodlužují jejich trvanlivost. V této práci jsou hodnoceny vybrané zdravotní aspekty konzumace aditivních látek v ochucených nealkoholických nápojích zejména ze skupiny sladidel, senzoricky významných látek a konzervantů. Uvedené hodnocení je dáno do souvislosti s některými mýty a polopravdami, které se objevují na internetu. cze
dc.format p. 13-20 cze
dc.language.iso cze cze
dc.publisher Vysoká škola obchodní a hotelová cze
dc.relation.ispartof Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu : sborník příspěvků z deváté mezinárodní vědecké konference cze
dc.rights open access cze
dc.subject Artificial sweetener eng
dc.subject preservative eng
dc.subject phosphoric acid eng
dc.subject human health eng
dc.title Aditiva v nealkoholických nápojích a jejich vliv na zdraví: mýty a fakta cze
dc.title.alternative Food Additives in non-Alcoholic Beverages and Their Effects on Human Health: Myths and Facts eng
dc.type ConferenceObject cze
dc.description.abstract-translated Non-alcoholic beverages are widespread products offered in catering. Its consumption is not affected only by the divisions of the year but is also driven by the taste, advertisements, and the current nutrition trends. Majority of the non-alcoholic flavored beverages in the market contains food additives for improving their taste, colour, and the shelf-life. In this paper, health-related aspects resulted from consumption of food additives in flavored non-alcoholic beverages, such as preservatives and artificial sweeteners are evaluated in the context of the myths and half-truths occurring in the internet. eng
dc.event Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu (21.04.2016 - 21.04.2016) cze
dc.peerreviewed yes cze
dc.publicationstatus postprint cze
dc.identifier.obd 39876575 cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet