Živé potraviny: nová výzva v bezpečnosti potravin
Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpostprintSoubory
Datum publikování
2016
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Abstrakt
V práci byla hodnocena kvalita ovocných tyčinek určených pro veganskou stravu. V rámci monitoringu byly sledovány mikrobiologické ukazatele, obsah antioxidantů (fenolové látky, flavonoidy a kondenzované taniny). Vzhledem ke zpracování produktu při nízké teplotě (42 °C) byla zjištěna dobrá kvalita tuku obsaženého ve výrobcích (peroxidové číslo, thiobarbiturové číslo) a stanoveny aktivní enzymy kataláza a superoxid dismutáza. Vzorky měly velmi vysokou antioxidační kapacitu. Konzumace testovaných výrobků však může být riziková, vzhledem k přítomnosti anaerobních sporotvorných mikroorganismů.
Rozsah stran
p. 111-114
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Bezpečnosť a kontrola potravín : zborník prác z XII. medzinárodnej vedecké konferencie
Vydavatelská verze
http://www.potravinarstvo.com/dokumenty/books/zbornik2016.pdf
Přístup k e-verzi
open access
Název akce
Bezpečnosť a kontrola potravín (07.04.2016 - 08.04.2016)
ISBN
978-80-552-1481-8
Studijní obor
Studijní program
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
Raw food, antioxidant, quality, sporeforming bacteria, fungi