Cílem této práce bylo zjistit, jaké procesy v průběhu tisku mají vliv na podíl
zbytkových rozpouštědel ve flexibilních obalech. Především u obalů pro potraviny je velmi
důležité, aby po potisku obalů nezůstaly ve vrstvě barev zbytková rozpouštědla ve větším
množství. Vždy nepatrná část rozpouštědel v obalu zůstane, proto je nutné sledovat, aby
podíl rozpouštědel v obalech nepřesáhl určitou hranici. [1] Experimentální část se zaměřuje
na množství zbytkových rozpouštědel při různém nastavení tiskového stroje a při různém
způsobu sušení. Tiskové testy byly tištěny ve spolupráci se společností Soma spol. s r.o. na
jejich flexotiskovém stroji Optima pro potisk flexibilních obalů, který má koncept sušení
založen na principu mezibarevníkového sušení a sušícího tunelu. Vzorky se následně
změřily chromatografem výrobce značky Perklin Elmer.