Digitální knihovnaUPCE
 

Krizový management 2014

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/59037

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 13
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Systémová dynamika a krizové řízení
    (Univerzita Pardubice, 2014) Sobotka, Martin; Knězáčková, Radka
    Článek se zabývá problematikou krizového řízení na úrovni územních samosprávných celků. Článek se snaží nastínit využití systémové dynamiky pro analýzu obce jako orgánu krizového řízení. Obce a kraje jsou zákonem o krizovém řízení pověřeny k plánování, organizaci a řízení v oblasti zvládání krizí. Také jsou zavázány financovat zvládání krizových situací. Právě na tuto oblast se zaměřuje model založený na principech systémové dynamiky, který nastiňuje základní vztahy mezi jednotlivými položkami daného systému financování.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Informace a hodnocení rizika
    (Univerzita Pardubice, 2014) Roudný, Radim
    Příspěvek v prvé části pojednává o možnostech získání informací a jejich významu pro návaznou analýzu rizika. V další části jsou naznačeny možnosti řešení náhrady chybějících informací jsou uvedeny poznámky k využití výsledků analýzy rizika.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Koncept života s riziky
    (Univerzita Pardubice, 2014) Procházková, Dana
    Předložená práce shrnuje poznatky o současném chápaní rizik, o práci s riziky a o postupech, kterými lidé mají šanci zajistit pro sebe existenci, bezpečí a rozvoj.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Analýza rizik spojených se zásahy složek integrovaného záchranného systému při dopravních nehodách s přítomností nebezpečných látek
    (Univerzita Pardubice, 2014) Patáková, Hana; Procházka, Jan
    Příčin rizik je velmi mnoho – jsou jimi nejen přírodní jevy, technologie používané člověkem, velké zásahy člověka do životního prostředí, nežádoucí jevy a konflikty v lidské společnosti, ale i špatné činnosti člověka, které jsou vyvolány špatným rozhodnutím nebo špatným řízením, tj. tzv. organizační havárie. Článek na příkladu z oblasti přepravy nebezpečných látek v České republice analyzuje odezvu na dopravní nehody s přítomností nebezpečných látek na D1 a uvádí příčiny rizik, jež mohou odstartovat nouzové situace, které patří do kategorie organizační havárie.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Hodnocení rizik objektů při neúplných informacích
    (Univerzita Pardubice, 2014) Neškodná, Jana
    Příspěvek je zaměřen na způsoby hodnocení rizik objektů a činností, které se v daných objektech provádí. Důraz je přitom kladen na neúplné vstupní informace a nejednotné hodnocení bezpečnosti. Tyto skutečnosti pak ovlivňují i ekonomickou stránku subjektu, kdy prodražují některé služby a činnosti a nepřímo mají vliv i na orgány státní správy, kterým zvyšují náklady při jejich dozorech.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Hodnocení bezpečnostní situace v území
    (Univerzita Pardubice, 2014) Maléřová, Lenka
    Bezpečnost určitého územního celku může být narušována vznikem nejrůznějších druhů mimořádných událostí. Příspěvek pojednává o možném přístupu k hodnocení úrovně rizika v územním celku a využití získaných výsledků k hodnocení bezpečnostní situace v území. Prezentované řešení je součásti bloku přednášek v systému celoživotního vzdělávání v krizovém řízení pro osoby zařazené do záchranného systému a orgánů veřejné správy.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Vodárenské systémy a jejich rizika při neúplných informacích
    (Univerzita Pardubice, 2014) Kročová, Šárka
    Znalost a možnost řízení technicko-provozních operací jakékoliv veřejné nebo jiné infrastruktury je předpokladem její spolehlivosti. K jedné z nejvýznamnějších technických infrastruktur států patří vodárenské systémy. Jsou předpokladem nejen funkce současných měst a obcí, ale současně i velmi často jejich požárního zabezpečení. Pro dosažení uvedeného cíle v přijatelném ekonomickém rozměru musí provozovatel, státní správa a samospráva mít dostatek teoretických znalostí a technických prostředků pro řízení systémů nejen ve standardních podmínkách, ale především při vzniku mimořádných nebo krizových situací. Následující článek v základním rozsahu v chronologickém sledu naznačuje, jakými metodami lze cíle dosáhnout v různých podmínkách a naopak vznikají rizika při neúplných technicko-provozních informacích pro veřejnou a soukromou infrastrukturu zastavěných území.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Regionální komparační analýza jako pomocný nástroj analýzy rizika
    (Univerzita Pardubice, 2014) Kraftová, Ivana; Matěja, Zdeněk
    Cílem příspěvku je ukázat na možnosti regionální komparační analýzy při analýze bezpečnostního rizika ve vazbě na trajektorii: rizikový potenciál regionu – realita koncentrace mimořádných událostí – přiměřenost či dostatečnost finančního zajištění. Příspěvek poukazuje na pozici požární ochrany ČR v mezinárodním srovnání, vymezuje vícefaktorový parametr potenciálu rizika regionu a hodnotí jednak vztah mezi rizikovým potenciálem regionu a koncentrací mimořádných událostí, jednak vývoj finančních zdrojů v regionálním rozložení a jejich vztah k rizikovému potenciálu regionu.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Evakuace obyvatelstva – významný prvek ochrany obyvatelstva
    (Univerzita Pardubice, 2014) Karda, Ladislav
    Z dotazníkového šetření, které se uskutečnilo ve všech domácnostech v zónách havarijního plánování obou jaderných elektráren – Temelín a Dukovany, vyplynuly znalosti a požadavky obyvatel v případě radiační mimořádné události. Jednalo se zejména o to, že pro 40 % (v zóně havarijního plánování jaderné elektrárny Temelín), resp. 46 % rodin (v ZHP JE Dukovany) je nutno zajistit, v případě radiační mimořádné události, dopravní prostředky pro evakuaci. Pro 49 % (v ZHP JETE) a pro 60 % rodin (v ZHP JEDU) je nutné zajistit nouzové ubytování, resp. nouzové přežití. Cílem výzkumu je připravit podklady pro novelizaci dokumentace a právních předpisů týkajících se havarijního plánování v okolí jaderných elektráren. K bezpečnostnímu výzkumu byla použita metoda dotazníkového šetření a následně komparace a syntézy údajů.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Bezpečnost ve vzdělávacím systému
    (Univerzita Pardubice, 2014) Kadlec, Petr
    Příspěvek se zabývá problematikou zajišťování výchovy a vzdělávání v oblasti bezpečnosti ve vzdělávacím systému. Nejprve bude pojednáno o vzdělávání jako příležitosti v ochraně obyvatelstva, kde byla použita strategická analýza ochrany obyvatelstva za využití metody SWOT pro nejčastěji se vyskytující faktory v řešené analýze příslušné problematiky. V návaznosti bude poukázáno na hlavní participující subjekty působící v oblasti bezpečnostního vzdělávání. Závěrem bude pojednáno o systému bezpečnostního vzdělávání a jeho předpokládaným vývojem.