Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KTOL FCHT (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5806


Práce obhájené před rokem 2008 jsou uloženy pouze v kolekci Vysokoškolské kvalifikační práce. / Theses submitted before the 2008 are placed only in the Theses, dissertations, etc. collection.


Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
  • Bakalářská práce
    Pigment Red 247 a příbuzné organické pigmenty založené na Naftolech AS
    (Univerzita Pardubice, 2008) Hrubeš, Pavel; Luňák, Stanislav
    Tato bakalářská práce obsahuje literární rešerši na Pigment Red 247 a příbuzné organické pigmenty založené na Naftolech AS. V první části obsahuje souhrnný náhled na třídu Naftol AS pigmentů. Dále se detailněji zabývá laky na bázi Naftolu AS. V další části je podrobná rešerše na Pigment Red 247.
  • Bakalářská práce
    Inkluze do cyklodextrinů
    (Univerzita Pardubice, 2008) Novotná, Klára; Hrdina, Radim
    Bakalářská práce shrnuje důležité informace o cyklodextrinech (α, β, γ) a jejich inkluzních komplexech. Popsány jsou jejich výroby, výskyt, použití, vlastnosti, modifikace a technologie inkludace molekul do cyklodextrinů. Jsou zde uvedeny výsledky měření inkludace kyseliny ferulové, naproxenu, diklofenaku a opticky zjasňujících prostředků do cyklodextrinů. Dále také metody, které byly použity pro měření těchto inkluzních komplexů, spektrofotometrie UV/VIS a spektrofluorofotometrie.
  • Bakalářská práce
    Nová disazobarviva na bázi kyseliny citrazinové
    (Univerzita Pardubice, 2008) Pražáková, Tea; Kořínková, Jaroslava
    Tato bakalářská práce obsahuje literární rešerši zabývající se přípravou disazobarviv odvozených od kyseliny citrazinové. Dále se rešerše zaobírá metodami charakterizace vzniklých produktů, jako jsou hmotnostní spektrometrie, nukleární magnetická rezonance(NMR), infračervená spektroskopie, spektroskopie v ultrafialové a viditelné oblasti(elektronová spektroskopie), kapalinová chromatografie a její planární technika tenkovrstvá chromatografie (TLC), způsoby diazotace slabě bazických aminů a následnými kopulacemi s velmi reaktivními diazoniovými solemi. V experimentální části jsem se zaměřila na přípravu monoazobarviva odvozeného od kyseliny citrazinové a 2-aminofenol-4-methylsulfonamidu. Toto monoazobarvivo poskytuje po vybarvení tmavé až černé odstíny, které požaduje průmysl barviv[7]. Mým úkolem do budoucnosti je zlepšit koloristické vlastnosti tohoto monoazobarviva tak, aby nedocházelo po vybarvení k zapouštění barviva do vlny a do bavlny. Toto monoazobarvivo je vhodné i pro přípravu disazobarviv.