Digitální knihovnaUPCE
 

Katedra řízení procesů a výpočetní techniky / Department of Process Control and Computer Techniques

Stálý URI pro tuto komunituhttps://hdl.handle.net/10195/5802


Práce obhájené před rokem 2008 jsou uloženy pouze v kolekci Vysokoškolské kvalifikační práce. / Theses submitted before the 2008 are placed only in the Theses, dissertations, etc. collection.


Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 6 z 6
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Predikční schopnosti modelů hydraulicko-pneumatické soustavy
    (Univerzita Pardubice, 2008) Králová, Jaroslava; Honc, Daniel
    Práce je věnována problematice prediktivního řízení – konkrétně predikčním schopnostem modelů laboratorního zařízení hydraulicko-pneumatické soustavy. Modely hydraulicko-pneumatické soustavy jsou získány matematicko-fyzikální analýzou a experimentální identifikací soustavy.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Matematický model zařízení "Batyskaf"
    (Univerzita Pardubice, 2008) Wasserbauerová, Petra; Dušek, František
    Tématem této diplomové práce bylo sestavit matematický model zařízení "Batyskaf". Spojitý dynamický model byl sestaven na základě matematicko-fyzikální analýzy. Pro komunikaci se zařízením byly vytvořeny potřebné uživatelské funkce. Parametry matematického modelu byly určeny pomocí statického a dynamického experimentu.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Řízení tepelné soustavy
    (Univerzita Pardubice, 2008) Chovancová, Veronika; Macháček, Jiří
    Práce se zabývá regulací tepelné soustavy. Pomocí identifikačních metod byl získán matematický model soustavy ve formě diskrétní přenosové funkce. Model byl realizován jako blokové schéma v programovém prostředí MATLAB Simulink. Na modelu byly vyzkoušeny tři druhy regulace. Pomocí PID regulátoru s parametry nastavenými metodou T, pomocí dvoupolohového regulátoru a následně regulace metodou přiřazení pólů Pole Assigment. Navržené regulátory byly ověřeny nejprve simulačně a poté byly vyzkoušeny i na reálné soustavě.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Umělé neuronové sítě v modelování a řízení kontinuálního bioreaktoru
    (Univerzita Pardubice, 2008) Doležel, Petr; Taufer, Ivan
    Problematika umělých neuronových sítí je relativně nová vědní disciplína, která se v posledních letech uplatňuje v širokém spektru oborů. Tato práce zkoumá možnosti jejího uplatnění v modelování a řízení technologických procesů a své závěry demonstruje na konkrétním příkladu identifikace a regulace kontinuálního bioreaktoru. V úvodu práce jsou shrnuty teoretické základy zkoumaného vědního oboru a jeho historie, jsou zde popsány principy, které budou využívány v dalších částech. V následujícím oddíle je popsán matematicko-fyzikální model bioreaktoru sloužící jednak pro simulaci sběru dat a také pro pozdější porovnání s modely neuronovými. Dále jsou již aplikovány poznatky o neuronových sítích při tvorbě neuronových statických a dynamických modelů bioreaktoru, přičemž jsou současně zhodnoceny použité algoritmy učení neuronových sítí. V poslední části práce jsou navrženy a zhodnoceny dvě možnosti využití neuronových sítí při řízení bioreaktoru.