Chemické složení a analýza piva

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Bartoš, Martin cze
dc.contributor.author Sollichová, Klára
dc.date.accessioned 2014-09-22T12:28:31Z
dc.date.available 2014-09-22T12:28:31Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/58025
dc.description.abstract Cílem teoretické části bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši, která nastiňuje technologický proces výroby piva, chemické složení a chemickou analýzu hotového piva. Na úvod práce jsou zmíněny zdravotní účinky piva na lidské zdraví. V kapitole výroby sladu a piva jsou uvedeny suroviny potřebné k výrobě, a to voda, sladovnický ječmen, chmel a pivovarské kvasinky. Popsán je technologický postup vedoucí k hotovému pivu. Další kapitola charakterizuje nejvýznamnější látky obsažené v pivu. Zmíněn je vliv polyfenolů na antioxidační stabilitu piva. Na závěr teoretické části práce jsou popsány úpravy piva před samotnou analýzou, jednotlivá analytická stanovení uvedených parametrů a sledovaných látek. Praktická část je zaměřena především na stanovení K+, NH4+ a PO43- iontů. V praktické části je popsána také příprava používaných roztoků, elektrolytů a výsledky měření provedených kapilární izotachoforézou s vodivostní detekcí. cze
dc.format 61 s. cze
dc.format.extent 1984022 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 18.7.2015 cze
dc.subject pivo cze
dc.subject chemická výroba cze
dc.subject chemické složení cze
dc.subject analýza cze
dc.subject kapilární izotachoforéza cze
dc.subject beer eng
dc.subject chemical production eng
dc.subject chemical composition eng
dc.subject analysis eng
dc.subject capillary izotachophoresis eng
dc.title Chemické složení a analýza piva cze
dc.title.alternative Chemical composition and analysis of beer eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2014 cze
dc.description.abstract-translated The aim of the theoretical part of this bachelor thesis was to develop a literature review that outlines the technological process of a beer production, chemical composition and chemical analysis of the finished beer. In the introduction of the thesis are discussed health effects of the beer on human health. The chapter of malt and beer production refers to raw materials which are needed for its production such as water, malting barley, hops and brewer's yeast. The whole technological process leading to the finished beer is explained. The next chapter describes the most important substances in the beer. There is mentioned the effect of polyphenols on antioxidant stability of the beer. At the end of this theoretical part of the work are described modifications of the beer prior to the analysis, each analytical determination of these parameters and substances. The practical part of this thesis is mainly focused on the determination of K+, NH4+ and PO43- ions. There is also described the whole preparation of used solutions, electrolytes, and the results of measurements made by capillary isotachophoresis with conductivity detection. eng
dc.description.department Katedra biologických a biochemických věd cze
dc.thesis.degree-discipline Zdravotní laborant cze
dc.thesis.degree-name Bc. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D30883 cze
dc.thesis.degree-program Speciální chemicko-biologické obory cze
dc.description.defence 1. Prezentace výsledků bakalářské práce. 2. Diskuze k posudku vedoucího BP. 3. Studentka zodpověděla všechny dotazy a připomínky BP. cze
dc.identifier.stag 20728 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet