Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KOCH FCHT (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5798

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 11
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Příprava a charakterizace β-glukosidáza senzitivního konjugátu amfotericinu B
    (Univerzita Pardubice, 2009) Bílková, Eliška; Sedlák, Miloš; Hejtmánková, Ludmila
    Byl syntetizován a charakterizován nový cílený konjugát amfotericin B (AMB) - star poly(ethylenglykol) (sPEG) (AMB\dindex{4}-sPEG) obsahující molekulární spínač citlivý k β-glukosidázám (E.C.3.2.1.21). β-Glukosidázou katalyzované uvolňování AMB z polymerního nosiče bylo ověřeno \kur{in vitro} spektrofotometricky a pomocí HPLC.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Příprava kondenzovaných oxazaborinů s můstkovým atomem dusíku a jejich termické reakce
    (Univerzita Pardubice, 2009) Josefík, František; Svobodová, Markéta; Lyčka, Antonín
    Práce se zabývá reakcemi β-enaminonů s diazoniovými solemi. Reakcemi β-enaminonů s benzendiazonium-tetrafenylboráty vznikají oxazaboriny, které při zahřívání přesmykují na triazaboriny. Reakcemi β enaminonů s benzendiazonium-tetrafluorboráty vznikají pyridaziniové soli.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Syntéza a vlastnosti chirálních amidů 1H-imidazol-4(5)-karboxylové kyseliny
    (Univerzita Pardubice, 2009) Olejník, Roman; Pytela, Oldřich; Halama, Aleš
    Tato práce se zabývá syntézou a vlastnostmi šesti chirálních amidů 1H-imidazol-4(5)-karboxylové kyseliny a opticky aktivních aminů. Připravené amidy byly charakterizovány standardními metodami, zejména hmotnostní spektroskopií, \hindex{1}H NMR spektroskopií a elementární analýzou. U třech připravených enantiomerů byly určeny konstanty stability s měďnatým iontem.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Syntéza, charakterizace a vlastnosti 6-(4-alkyl-4,5-dihydrooxazol-2-yl)pyridin-2-karboxylátů.
    (Univerzita Pardubice, 2009) Funk, Petr; Drabina, Pavel; Svoboda, Jan
    Byly připraveny a charakterizovány 6-(4-alkyl-4,5-dihydro-1,3-oxazol-2-yl)pyridin-2-karboxyláty 5a,b - 7a,b jako nové typy chirálních ligandů, které by mohly nacházet uplatnění zejména v enantioselektivní katalýze. Z uvedených ligandů 5b-7b a měďnatou solí byly připraveny komplexy 8-10, které byly charakterizovány rentgenostrukturní analýzou. Komplexy byly použity jako katalyzátory u vybraných asymetrických reakcí.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Kondenzační produkty 2-fenyl-1H-imidazol-4-karbaldehydu s aminy a diaminy
    (Univerzita Pardubice, 2009) Chlupatý, Tomáš; Pařík, Patrik; Socha, František
    Práce je zaměřena na studium kondenzace syntetizovaného 2-fenyl-1H-imidazol-4-karbaldehydu s nechirálními i chirálními aminy a 1,2-diaminy. Nalezenými postupy bylo připraveno 12 kondenzačních produktů, zejména chirálních iminů resp. bisiminů. Identifikovány byly pomocí elementární analýzy, hmotnostní a \hindex{1}H NMR spektroskopie. Experimentálně byly též prostudovány jejich komplexační vlastnosti. Cílové sloučeniny nebyly v literatuře dosud publikovány.
  • Diplomová práce
    Dusíkaté ligandy na bázi hexahydro-1H-benzo[d]imidazolu
    (Univerzita Pardubice, 2008) Tydlitát, Jiří; Bureš, Filip
    Bylo studována syntéze derivátu hexahydro-1\kur{H}-benzo[d]imidazolu substituovaných v poloze dvě různými (hetero)aromáty. Byly využity dvě metody kondenzace mezi příslušným imidoesterem a cyklohexan-1,2-diaminem (Metoda A a B). Celkem bylo získáno 11 opticky aktivních ligandů, které byly plně spektrálně zcharakterizovány a jejich enantioselectivita předběžně otestována.
  • Diplomová práce
    Syntéza a vlastnosti Schiffových bazí z 2-fenyl1H-imidazol-4-karbaldehydu a substituovaných anilinů
    (Univerzita Pardubice, 2008) Sádecký, Martin; Pytela, Oldřich; Lustig, Petr
    Bylo připraveno osm Schiffových bází z 2-fenyl-1H-imidazol-4-karbaldehydu a substituovaných anilínů. Produkty byly identifikovány pomocí nukleární magnetické rezonance a změřeny body tání. U připravených sloučenin byly stanoveny konstanty stability pro komplexy s měďnatými kationty.
  • Diplomová práce
    Využití 4,5-dikyanimidazolu v syntéze chromoforů typu akceptor - imidazol - donor
    (Univerzita Pardubice, 2008) Janstová, Zdenka; Kulhánek, Jiří; Dudek, Kamil
    Byla studována syntéza derivátů 4,5-dikyanimidazolu substituovaných v pozici dvě systémy s elektrondonorními substituenty. Byly připraveny deriváty, ve kterých byly elektrondonorní substituenty vázány přímo na imidazolový skelet, nebo byly připojeny přes vybrané můstkové struktury. Jako můstkové struktury byly použity dvojná vazba nebo benzenové jádro, elektrondonorní systém byl tvořen dimethylamino skupinou.
  • Diplomová práce
    Příprava a studium transformační reakce substituovaných N-aryl-S-2-oxotetrahydrofuran-3-yl isothiouroniových solí
    (Univerzita Pardubice, 2008) Váňa, Jiří; Sedlák, Miloš; Hejtmánková, Ludmila
    Reakcí substituovaných N-arylthiomočovin s 2-brombutyrolaktonem byly připraveny 5-2-hydroxyethyl)-2-fenylamino-1,3-thiazol-4(5H)-ony. Reakční mechanismus byl studován spektrofotometricky v roztocích pufrů o pH 2 - 9 za podmínek pseudoprvního řádu.
  • Diplomová práce
    Syntéza a vlastnosti karbamátů se skeletem 2-fenylimidazolinu
    (Univerzita Pardubice, 2008) Jansa, Josef; Pařík, Patrik; Socha, František
    Bylo syntetizováno 13 nových karbamátů odvozených od 2-(4 hydroxyfenyl)imidazolinu, 2-(4 hydroxyfenyl)imidazolinu hydrochloridu, N-acetyl-2-(4 hydroxyfenyl)imidazolinu a 2-(4 hydroxyfenyl)imidazolu reakcemi těchto substrátů s arylisokyanáty.