Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KRF FF (Mgr.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5760

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 33
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Téma Stvoření jako součást Šabatové liturgie
    (Univerzita Pardubice, 2010) Chmelenský, Michal; Lisý, Štěpán; Pargačová, Viola
    Tématem této diplomové práce je motiv stvoření v šabatové synagogální liturgii. Podkladem pro její zpracování se stala především látka siduru (a v menší míře také machzoru) aškenázského ritu. Výklad byl zaměřen zejména na rozbor liturgických oddílů Psukej de-zimra, Birchot kri´at Šema, Kri´at Šema, Kri´at ha-Tora, Šemone Esre a Kabalat Šabat. Z široké škály možností, jakým způsobem toto téma možno uchopit, byla zvolena metoda převážně deskriptivní. Ačkoliv bylo částečně poukázáno také na historický vývoj těchto vybraných liturgických částí, celý výklad je vychází ze současné podoby synagogální litrugie prostředkované moderními sidurim. Prostřednictvím textů Tanachu, a zejména tradičních komentářů tzv. "ortodoxního judaismu", bylo poukázáno nejen na pozici, kterou motiv stvoření zaujímá v liturgii šabatu, ale částečně také v synagogální bohoslužebné praxi obecně. První část práce tvoří krátký exkurz, stručně nastiňující vybraná témata tanachického pojetí stvoření světa a významu Šabatu / "sedmého dne". V oddílech věnovaných samotné synagogální liturgii bylo poukázáno na vztah motivu stvoření a liturgie skrze koncept kavana, a současně s tím také na "úlohu", kterou liturgie (či soukromá modlitební praxe) v náboženském životě judaismu zastává. Zbývající části práce jsou již věnovány rozboru konkrétních liturgických částí a jejich tradičních interpretací v souvislosti s motivem stvoření.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Filosofie a náboženství v českém myšlení (T. G. Masaryk, E. Rádl, B. Komárková, J. Patočka)
    (Univerzita Pardubice, 2010) Dolejšová, Monika; Prázný, Aleš; Štampach, Ivan
    Souhrn Obsahem diplomové práce je vymezení a reflexe filosofie a náboženství u konkrétních myslitelů 20. století. T. G. Masaryk pohlížen na náboženství jako na vztah osobně žité víry k Bohu. Masaryk se zabýval vztahem moderního člověka k náboženství, protože se domníval, že je nespokojen se starým tradičním náboženstvím, které bylo již překonané a byla potřeba hledat nové, pokrokové náboženství, které se dokáže přizpůsobit požadavkům moderního člověka. Jím bylo náboženství založené na humanitě. Emanuel Rádl reflektoval náboženskou otázku skrze křesťanství, útěchu z filosofie a vědu. Náboženství považoval za odevzdaný vztah k Bohu a pokorným stavem mysli, která si je vědoma svým úkolů pod zorným úhlem věčnosti. Požadoval v životě jednotnost, jednu pravdu, neuznával dualitu pravdy. Filosofii chápal jako myšlenkovou cestu angažované kritické účasti na životě společnosti. Božena Komárková se zabývala vztahem náboženství a lidských práv. Upozorňovala, že pokud si člověk vytvoří vztah k věci místo k člověku je potřeba znovu dosadit živého Boha, aby v postavě Kristově zjevil, že jediným vztahem který pro člověka vymezil je láska. Ta vrací člověku ztracené lidství. Komárková se důkladně zabývala vznikem lidských práv a došla k závěru, že právo svobody kázání evangelia je počátkem vzniku všech lidských práv. Jan Patočka reflektoval náboženství a filosofii Platónovou péčí o duši a filosofií dějin. Duše ze sebe může v péči o sebe samu vytvořit pevný útvar, ale pokud o sebe nedbá propadne neurčitosti, neohraničenosti. Duše svým kosmologickým původem náleží k nebi. Jednotlivé duše mají v kosmické duši, která vznikla jako kosmos, svůj původ. Patočka hovoří o tom, že je duše tím, co samo sebe určuje ke svému bytí a také je tím, co rozhoduje o růstu či úpadku bytí.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Lidská práva v islámu prizmatem českých médií
    (Univerzita Pardubice, 2010) Vlková, Nikola; Pargačová, Viola; Machálek, Vít
    Předloţená diplomová práce se zabývá lidskými právy v islámu prizmatem českých médií. První část práce je věnována popisu šaríy a zdrojů islámského práva. Ke zdrojům islámského práva řadíme Korán, sunnu a doplňkové zdroje práva, mezi které patří především qijás a idţmá. V následující kapitole, která nese název sunnitské právní směry, se zaměřím nejprve na popis právní vědy fiqh a poté na klasické školy fiqhu. Mezi klasické školy fiqhu uvedu hanafíjský madhab, málikovský madhab, šáfiovský madhad a nakonec hanbalovský madhab. Ve třetí části práce se budu zabývat uţíváním šaríy v současnosti. V úvodní části kapitoly poukáţu na prvky islámského práva, které jsou v rozporu s Všeobecnou deklarací OSN. Tyto prvky dále vyjmenuji a podrobněji popíši v dalších částech kapitoly. Na závěr třetí části zmíním současné uţívání šaríy v některých muslimských státech. Poslední kapitola se věnuje pohledu českých médií na islám a lidská práva v islámu. Tato část přináší na základě analýzy článků ze tří českých médií shrnutí, jak nahlíží česká média na různé problematiky týkající se islámu. Díky tomuto shrnutí také zjistíme, jak velká část článků v jednotlivých médiích je věnována právě lidským právům v islámu. Z vybraných médií se jednalo o on-line magazín deníku Mladé fronty Dnes (idnes.cz), Lidových novin (lidovky.cz) a Deníku Bohemia (denik.cz). Tyto tři deníky se v českých médiích nejčastěji zabývají islámem a jeho problematikami, a proto jsem si je pro svoji práci vybrala.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Místo R. Starka v současné sociologii náboženství
    (Univerzita Pardubice, 2010) Malík, Ondřej; Štampach, Ivan; Bubík, Tomáš
    Tématem této práce je Rodney Stark - významná osobnost současné sociologie náboženství. Práce popisuje vývoj jeho teoretického přístupu od spolupráce s Ch. Y. Glockem po aplikaci teorie racionální volby v sociologii náboženství, kterou provedl s W. S. Bainbridgem. V samostatné kapitole je popsáno i východisko této teorie v oborech ekonomie a psychologie. Následně je Starkovo použití teorie ilustrováno na jeho typologii nových náboženských hnutí a interpretaci vývoje náboženství obecně. Konkrétně je pak zmíněn Starkův výklad vývoje křesťanství a Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů - takzvaných mormonů. Jedna z kapitol se věnuje působení R. Starka jako intelektuála angažovaného v otázce religiozity vědců a problematiky darwinismu, stejně jako jeho osobnímu postoji k náboženství. Samostatná kapitola je věnována také diskusi o Starkově teorii (a teorii racionální volby obecně) v odborné literatuře.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Počátky vztahu náboženství a umění
    (Univerzita Pardubice, 2010) Šavelková, Eva; Titz, Pavel; Fárek, Martin
    Práce se zabývá vztahem dvou důležitých aspektů lidského života, náboženství a umění, a hledá kořeny tohoto vztahu. Nejzásadnější je období mladého paleolitu, přičemž se celá práce zabývá především uměním a náboženstvím v západoevropském prostředí. V návaznosti na zjištění o vztahu náboženství a umění v mladém paleolitu pojednává o tomto vztahu v neolitu a době bronzové.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Koptské ikony
    (Univerzita Pardubice, 2010) Civínová, Veronika; Pargačová, Viola; Štampach, Ivan
    Práce "Koptské ikony" se zaměřuje na problematiku spojenou s ikonami v rámci Koptské církve (konkrétně Koptské Ortodoxní Církve). Pojednává vůbec o vzniku ikon, společně s nastíněním jejich možných kořenů. Dále pak ale také o chápání náboženského zobrazování a jeho myšlenkovém zasazení do kontextu raného křesťanství.
  • Diplomová práce
    Religiózní aspekty "alternativní" medicíny vycházející ze západního esoterismu
    (Univerzita Pardubice, 2008) Harbich, Martin; Prázný, Aleš
    Diplomová práce reflektuje religiózní aspekty vybraných metod alternativní medicíny vycházející z předpokladů západní esoterické tradice. Problematizuje všeobecně přijímané názory na oblast nekonvenční medicíny, včetně nástinu nesamozřejmé skutečnosti, že původ přírodních věd, tedy i medicíny a farmacie vyrostl z filosoficko-religiózního základu tradičních věd. Fragmenty těchto přístupů jsou skryté právě v tradici západního esoterismu a významnou měrou se tyto skutečnosti odrážejí ve zde vybraných metodách alternativní medicíny. Moderní exaktní vědy se stále více dostávají do konfrontace s alternativními přístupy, které je nutí k neustálému přehodnocování svých stanovisek. Nejde tedy o alternativní přístup, ale spíše o komplementární vztah dvou medicínských modelů. Alternativní léčebné přístupy, schopné poznávat nejniternější a nejsubtilnější procesy lidského organismu, tak mohou být doplněny schopnostmi současných lékařských specialistů a moderní medicínské techniky.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Financování náboženských organizací v ČR
    (Univerzita Pardubice, 2009) Kusala, Jakub; Štampach, Ivan; Bubík, Tomáš
    Diplomová práce je koncipována jako příručka pro toho, kdo se chce dozvědět více o tématu financování církví a náboženských společností na území ČR. Poskytuje informace o historii financování církví a náboženských společností a jejich majetkových poměrů. Zabývá se tématem pozemkové reformy a restitucemi církevního majetku, problematikou, jejíž znalost je nezbytná pro pochopení současných diskusí o majetkovém vyrovnání a připravovaného systému financování. Při hledání ideálního vztahu mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi a z něho vyplývajícího modelu financování budeme hledat inspiraci i v zahraničí, ve vybraných zemích EU a USA. Těžiště práce však spočívá v popisu současného modelu financování a zhodnocení jeho dopadu na činnost církví a náboženských společností.
  • Diplomová práce
    Oživování tradice keltského křesťanství
    (Univerzita Pardubice, 2009) Obrdlíková, Kristýna; Mrázek, Miloš; Titz, Pavel
    Práce se zabývá historickým a spirituálním pozadím a kořeny keltské spirituality. Podoby současného keltského křesťanství jsou uchopeny z několika pohledů. Jednak jako společnosti, které lze dělit na církve, řády a společenství, jako společnosti vznikající uvnitř již existujících struktur či jako zcela nové útvary.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Křesťanství a extremismus v České republice
    (Univerzita Pardubice, 2009) Racek, David; Štampach, Ivan; Mrázek, Miloš
    V předkládané studii se pokouším přiblížit podoby křesťanského extremismu a způsoby, jakými využívají některé extremistické organizace křesťanskou rétoriku. Pozornost soustředím především na uskupení působící v České republice po roce 1989. Pokusil jsem se o analýzu postojů jednotlivých hnutí i politických stran a o vytvoření ucelenějšího pohledu na strukturu extremistických a radikálních organizací využívajících křesťanství. Zkoumám tedy, jakými způsoby využívají popisované organizace křesťanství k demonstraci svých zájmů a ze získaných podkladů se pokouším odpovědět na otázku, zda náboženskou rétoriku užívají z ideového přesvědčení či pouze zneužita k propagaci zájmů těchto subjektů.