Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KHV FF (Mgr.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5758

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 100
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Tematika smrti v drobných prózách májovců
    (Univerzita Pardubice, 2011) Ljubková, Kristýna; Lenderová, Milena; Říha, Ivo
    Tato diplomová práce zkoumá uměleckou reflexi smrti v rámci významové výstavby krátkých próz generace spisovatelů sdružených kolem almanachu Máj vydaného roku 1858. Metodologicky je práce založena na analýze vybraných próz v kontextu historické skutečnosti s přihlédnutím k dobové rozpravě o české literatuře.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Jeroným Colloredo v první čtvrtině 18. století. Příspěvek k informačním a sociálním sítím barokního aristokrata
    (Univerzita Pardubice, 2011) Maršálková, Lenka; Kubeš, Jiří; Prchal, Vítězslav
    Předložená diplomová práce pojednává o možnostech získávání informací, které se nabízely ambicióznímu aristokratovi doby vrcholného baroka na příkladu hraběte Jeronýma Colloreda, markýze di Santa Sophia (1674-1726). V počátcích budování kariéry byli pro hraběte Colloreda významným zdrojem informací jeho čtyři příbuzní z rodu Kinských - dopisoval si s tchánem Václavem Norbertem Oktaviánem a se třemi švagry (Bernardem Františkem Antonínem, Františkem Ferdinandem a Štěpánem Vilémem). Poté, co hrabě Colloredo získal post habsburského guvernéra v Miláně, představoval pro něj spojnici s Královstvím českým jeho zeť, Jan Norbert Libštejnský z Kolovrat, který mimo jiné dohlížel na jeho české statky. O dění ve Vídni informoval hraběte Colloreda agent Jan Oktavián Sachs, kterého hrabě navíc pověřoval různými úkoly. Práce je zasazena do první poloviny vlády Karla VI. a klade si za cíl přinést další poznatky o informačních a sociálních sítích, které si budovali ambiciózní aristokraté.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Knihovna františkánů v Moravské Třebové v kontextu klášterních knihoven na českomoravském pomezí
    (Univerzita Pardubice, 2011) Slovik, Radomír; Škabrada, Jiří; Panoch, Pavel
    Tato diplomová práce se věnuje podrobnému rozboru místnosti stavěné pro specifický účel knihovny františkánského kláštera v Moravské Třebové. Součástí studie je i popis původního knihovního mobiliáře včetně detailů zámečnické práce, výtvarné výzdoby a stavební charakteristiky prostoru knihovny a hledání souvislostí s jinými klášterními knihovnami na českomoravském pomezí.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Být součástí jejich světa: vzpomínky žen bratří Čapků
    (Univerzita Pardubice, 2011) Uher, Jan; Lenderová, Milena; Jiránek, Tomáš
    Tématem předkládané diplomové práce jsou ego-dokumenty manželek bratří Čapků Jarmily Čapkové a Olgy Scheinpflugové. V první části práce se autor postupně věnuje všem ego-dokumentům v pořadí, v jakém byly vydávány, a snaží se je ve stručnosti charakterizovat a analyzovat. Druhá část zkoumá tyto texty pomocí analytické kategorie gender. Témata kapitol druhé části se vztahují k jednotlivým životním cyklům obou žen.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Odraz života hraběnky Marie Sidonie Chotkové a dění v jejím okolí v osobních denících
    (Univerzita Pardubice, 2011) Henclová Mixánková, Hana; Lenderová, Milena; Rudová, Hana
    Diplomová práce, která se Vám dostává do rukou, se zabývá osobními deníky a korespondencí manželky významného šlechtice konce 18. a počátku 19. století, hraběte Jana Rudolfa Chotka z Chotkova a Vojnína. Na základě nich představuje hraběnku Marii Sidonii Chotkovou, roz. Clary-Aldringen, jako dceru, manželku a matku. Podrobně se tato práce věnuje v úvodu nejen dochovaným pramenům, ale v následujících kapitolách také samotnému životu této ženy a její rodiny. V závěru je práce doplněna o krátkou edici několika hraběnčiných textů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Policejní a magistrátní rada Josef Sebastian Grüner
    (Univerzita Pardubice, 2011) Ubryová, Gabriela; Macková, Marie; Stráníková, Jana
    Práce se zaměřuje na úřednickou kariéru chebského policejního a magistrátního rady J. S. Grünera. Zabývá nejen jeho profesním životem, ale také jeho přátelstvím s německým básníkem J. W. Goethem. Díky tomuto přátelství vešel do povědomí také jako mineralog, geolog a národopisec.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Dějiny drobného peněžnictví na Rychnovsku 1863-1918
    (Univerzita Pardubice, 2011) Horáková, Zuzana; Macková, Marie; Jiránek, Tomáš
    Tématem předložené diplomové práce je drobné peněžnictví na Rychnovsku 1863-1918. Práce je rozdělena do několika částí. První dvě části vycházejí z literatury. První se věnuje drobnému peněžnictví ve sledovaném období v českých zemích. Tato část také popisuje jednotlivé typy peněžních ústavů, které jsou představiteli drobného peněžnictví. Druhá část vymezuje Rychnovsko a stručně jej charakterizuje v dané době. Pak následuje stěžejní část práce, která se již zabývá konkrétními peněžními ústavy existujícími na Rychnovsku ve sledovaném období. Tato část vychází převážně z pramenů uložených ve Státním okresním archivu v Rychnově nad Kněžnou. V této kapitole je popsáno fungování a vývoj jednotlivých ústavů ve sledovaném období. Tato kapitola se také pokouší zachytit vztahy mezi jednotlivými ústavy. Práce je zakončena závěrem, který shrnuje výsledky vyplývající z bádání.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Matylda ze Schwarzenbergu. Osud neprovdané ženy s tělesným postižením v 19. století
    (Univerzita Pardubice, 2011) Štecherová, Petra; Lenderová, Milena; Halířová, Martina
    Předkládaná práce se zabývá životem Matyldy ze Schwarzenbergu (1804 - 1886). Na základě písemné pozůstalosti Matyldy ze Schwarzenbergu, kterou od dětství provázely zdravotní potíže, sleduje, jak probíhala léčba a s ní spojené cesty do lázní. Práce ukazuje možnosti terapie v uvedené době. Dále představuje specifika postavení neprovdané ženy v 19. století v aristokratickém prostředí.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Ruská armáda a revoluce, 1917-1918
    (Univerzita Pardubice, 2011) Man, Lukáš; Vydra, Zbyněk; Jiránek, Tomáš
    Práce se zaměřuje na ruskou armádu v letech 1917 ? 1918. Podává přehled událostí v Rusku od Únorové revoluce do přelomu roku 1917/1918 na základě svědectví přímých účastníků. Dále popisuje každodenní život vojáka a jejich reflexe dynamických politických změn na pozadí první světové války. Důraz je kladen na zpracování korespondence, memoárů a vydaných edic.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Hořepničtí měšťané v 18. století ve světle svatebních smluv a testamentů
    (Univerzita Pardubice, 2011) Smržová, Adéla; Kubeš, Jiří; Maur, Eduard
    Práce je věnována dějinám městečka Hořepník od jeho vzniku až do poloviny 19. století, dále pak sňatkům a umírání a hlavně svatebním smlouvám a testamentům. Zabývá se podrobným rozborem svatebních smluv a testamentů hořepnických měšťanů v 18. století. Reflektována je také na literatura, která byla dosud této problematice věnována.