dc.contributor.advisor |
Švecová, Blanka |
cze |
dc.contributor.author |
Jakubcová, Lucie |
|
dc.date.accessioned |
2014-06-19T10:19:18Z |
|
dc.date.available |
2014-06-19T10:19:18Z |
|
dc.date.issued |
2014 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/56599 |
|
dc.description.abstract |
Tato práce je zaměřena na analýzu polyfenolových látek ve vybraných pěti superpotravinách. V teoretické části jsou charakterizovány superpotraviny, které byly v rámci práce analyzovány. Tato část je také věnována fenolickým látkám, základům používaných extrakcí a kapalinové chromatografie a dále konkrétním aplikacím analýzy superpotravin. V praktické části této práce byla provedena optimalizace přípravy vzorků před analýzou fenolických látek a jejich stanovení pomocí HPLC se dvěma typy detekce - UV a elektrochemickou. V analyzovaných vzorcích a připravených extraktech byl také stanoven celkový obsah fenolických látek pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. |
cze |
dc.format |
68 s. |
cze |
dc.format.extent |
3765847 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 12.5.2024 |
cze |
dc.subject |
superpotraviny |
cze |
dc.subject |
polyfenolové látky |
cze |
dc.subject |
acai |
cze |
dc.subject |
Aloe vera |
cze |
dc.subject |
goji |
cze |
dc.subject |
jidášovo ucho |
cze |
dc.subject |
shiitake |
cze |
dc.subject |
superfoods |
eng |
dc.subject |
polyphenols |
eng |
dc.subject |
goji |
cze |
dc.subject |
Auricularia auricula-judae |
eng |
dc.title |
Analýza polyfenolických látek v tzv. super potravinách |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of polyphenolic compounds in "superfoods" |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Červenka, Libor |
cze |
dc.date.accepted |
2014 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This thesis is focused on the analysis of polyphenolic compounds in five samples of superfoods. Superfoods which were analysed in the thesis are characterized in theoretical part. This part of thesis deals with the phenolic compounds, basics of extraction techniques used, liquid chromatography and further specific applications of analysis of superfoods are described. In the practical part, the optimization of sample preparation before analysis of phenolic compounds and their determination by HPLC with two types of detections UV and electrochemical were performed. The total phenolic compounds content in samples and extracts prepared using Folin-Ciocalteu agent was also determined in this part of the thesis. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D31075 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student přednesl~obhajobu své diplomové práce a zodpověděl dotazy oponenta a členů komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
24042 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |