Vliv síťovacích činidel na vlastnosti hydrogelů na bázi bramborového škrobu

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Bělina, Petr cze
dc.contributor.author Pluhařová, Lenka
dc.date.accessioned 2014-06-19T10:18:24Z
dc.date.available 2014-06-19T10:18:24Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/56476
dc.description.abstract Byly syntetizovány a charakterizovány hydrogely na bázi bramborového škrobu pro potenciální využití v zemědělství jako regulátory půdní vlhkosti a zdroje živin pro výživu rostlin. Výchozí surovinou byl nativní bramborový škrob, který byl fosforylován a následně zesíťován za účelem zvýšení jeho stability. Jako fosforylační činidlo byla použita směs fosforečnanů sodných, zesíťování bylo provedeno vybranými polykarboxylovými kyselinami. U takto připravených vzorků byly studovány fyzikálně-chemické vlastnosti, jako jsou bobtnavost ve vodě a v roztocích (NH4)2SO4 a močoviny, rychlost bobtnání a vysychání. Také byl sledován obsah živin v hydrogelu nabobtnalého v nasycených i nenasycených roztocích (NH4)2SO4 a močoviny a rychlost uvolňování živin do vodného prostředí. cze
dc.format 89 s. cze
dc.format.extent 3472691 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Pouze v rámci univerzity cze
dc.subject fosforylovaný škrob cze
dc.subject síťovaný škrob cze
dc.subject hydrogely cze
dc.subject hnojiva cze
dc.subject phosphorylated starch eng
dc.subject cross-linking starch eng
dc.subject hydrogels eng
dc.subject fertilizes eng
dc.title Vliv síťovacích činidel na vlastnosti hydrogelů na bázi bramborového škrobu cze
dc.title.alternative Influence of crosslinking agents on properties of potato starch based hydrogels eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Sedlářová, Ivona cze
dc.date.accepted 2014 cze
dc.description.abstract-translated Hydrogels based on potato starch were synthesized and characterized for potential use in agriculture as soil moisture regulators and as a source of nutrients for plant nutrition. The starting material was a native potato starch, which has been phosphorylated and subsequently cross-linked, in order to increase its stability. As a phosphorylation reagent, a mixture of sodium phosphates was used; cross-linking was performed by selected polycarboxylic acids. Physicochemical properties were studied at the prepared samples their swelling in water and solutions of (NH4)2SO4 and urea, rate of swelling and drying. The nutrient content was also studied of the hydrogel swelled in saturated and not saturated solutions of (NH4)2SO4 and urea, and release rate of nutrients into the aqueous environment. eng
dc.description.department Katedra anorganické technologie cze
dc.thesis.degree-discipline Anorganická technologie cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D29864 cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cze
dc.description.defence Studentka seznámila komisi se svou diplomovou prací zabývající se vlivem síťovacích činidel na vlastnosti hydrogelů na bázi bramborového škrobu. Po skončení prezentace výsledků DP byly přečteny posudky vedoucího a oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky vznesené v oponentském posudku a také na otázky vznesené členy komise. Otázky oponenta se týkaly použití termínů bobtnavost/botnavost, dále zvolených koncentrací použitých kyselin, rychlosti vysychání škrobů a měření bobtnavosti. Studentka odpověděla na všechny otázky uspokojivě. cze
dc.identifier.stag 24085 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet