Analýza resveratrolu a dalších antioxidantů ve víně
Diplomová práceOmezený přístupDatum publikování
2014
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce se zabývá stanovením resveratrolu a dalších významných fenolických látek ve vínech z České republiky pomocí kapalinové chromatografie,
a také stanovením jejich antioxidační aktivity a celkového obsahu fenolických látek. V teoretické části jsou uvedeny základní charakteristiky vína, popis resveratrolu a dalších antioxidantů, stejně jako princip kapalinové chromatografie a metod stanovení antioxidační aktivity. V experimentální části je popsána analýza 16 vín, ve kterých byl stanoven resveratrol a dalších 5 fenolických látek pomocí systému HPLC CoulArray. Dále je zde popsáno stanovení celkového obsahu fenolických látek ve vínech, stanovení antioxidační aktivity metodami ABTS, DPPH a FRAP a přímé stanovení antioxidační aktivity
EPR spektrometrií.
Rozsah stran
69 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 20.5.2024
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D31081
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
antioxidanty, resveratrol, víno, HPLC CoulArray, antioxidační aktivita, antioxidants, resveratrol, wine, antioxidant activity