Digitální knihovnaUPCE
 

TechMat ´13 - Perspektivní technologie a materiály pro technické aplikace

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/54192

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 21
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Kontrola únavy kostry kapoty diesel elektrické lokomotivy
    (Univerzita Pardubice, 2013) Tomek, Petr; Paščenko, Petr; Středová, Doubravka
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Zváranie mangánových ocelí v praxi
    (Univerzita Pardubice, 2013) Bernát, Rastislav; Záležák, Zoltán; Kecskés, Norbert; Beneš, Libor
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Hodnocení náchylnosti oceli 3,5Ni-1,5Cr k popouštěcí křehkosti
    (Univerzita Pardubice, 2013) Horník, Jakub; Jetmar, Tomáš; Puchnin, Maxim
    Příspěvek hodnotí vliv dlouhodobého popuštění na mikrostrukturu a houževnatost oceli 3,5Ni1,5Cr využívané k výrobě velkých hřídelů především v lodním a energetickém průmyslu. Ocel byla po austenitizaci 1200 °C / 2 h a zakalení do oleje popouštěna v rozsahu teplot (200 – 700) °C po dobu 100 h. Sledovány byly rovněž změny tvrdosti. V intervalu teplot (300 – 500) °C byl zjištěn pokles hodnot nárazové práce, který však nevede ke kritickému zkřehnutí oceli.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Změna mechanických vlastností hliníkových slitin typu Al-Zn-Mg-Cu po svařování
    (Univerzita Pardubice, 2013) Kovanda, Karel; Kolařík, Ladislav; Suchánek, Jan
    V následujícím příspěvku jsou prezentovány výsledky experimentu, který byl proveden na oboustranném tupém svarovém spoji hliníkové slitiny EN AW 7022 a spočíval ve sledování změny tvrdosti v závislosti na čase po svaření. Hliníková slitina tohoto typu patří k vysoce pevným materiálům a svařováním může dojít k degradaci mechanických vlastností. Z tohoto důvodu byl změřen průběh tvrdosti ve svarovém spoji (v oblasti základního materiálu, svarového kovu a tepelně ovlivněné oblasti). Měření tvrdosti bylo provedeno 1., 7., 21., 70. a 175. den po svaření vzorku, experiment potvrdil nárůst tvrdosti vlivem procesu přirozeného stárnutí, jenž je v souladu s předpokládanými výsledky a s výzkumem ostatních autorů. Tvrdost ve svarovém kovu se zvýšila na 80 % původní hodnoty základního materiálu a v tepelně ovlivněné oblasti až na 93 % hodnoty základního materiálu. Elektronovou mikroskopií bylo zjištěno chemické složení svarového kovu a přechodové oblasti.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Tvrdě pájené spoje palivového systému a možnosti jejich nedestruktivní kontroly
    (Univerzita Pardubice, 2013) Skrbek, Břetislav; Pospíšil, David
    Nerozebiratelné konstrukční spoje součástí tvrdým pájením nejsou v automobilovém průmyslu obvyklé. Dominuje svařování. Tvrdé pájení má opodstatnění tam, kde se spojují zcela odlišné materiály, nebo kde lze využít kapilárního efektu pájky. Proto se kontaktní destičky ze slinutých karbidů na bázi WC pájí na ocelové korpusy zdvihátek ventilů či vahadel. Pro nízkotlakou část rozvodů paliva vznětových motorů se využívá kapilárního efektu při spojování částí tenkostěnných armatur. Spolehlivost konstruktérem vypočteného spoje je zaručena při dodržení technologických podmínek pájeného spoje. Zanedbání předepsaných parametrů spojování může vést nejen k nefunkčnímu spoji, nýbrž také k porušení základního materiálu! V tomto příspěvku je uveden právě takový případ získaný v rámci technologických zkoušek tvrdého pájení ocelových trubek do příruby přípojky paliva. Je sledován vznik a rozvoj magistrální trhliny poškozené součásti vlivem dlouhodobého přehřátí. V příspěvku jsou porovnány nedestruktivní diagnostické metody pro možnost posouzení kvality pájeného spoje.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Optimalizace svařovacích parametrů při odporovém bodovém svařování kombinovaných materiálů
    (Univerzita Pardubice, 2013) Kolaříková, Marie; Kolařík, Ladislav
    Vzhledem k rostoucím nárokům na bezpečnost automobilů a environmentálním požadavkům, jsou kladeny i vyšší nároky na jejich výrobce. Pro zvýšení bezpečnosti a současného snižování hmotnosti jsou stále častěji používány vysokopevné ocelové plechy. Tyto materiály bývají často kombinovány např. s hlubokotažnými plechy a jsou obvykle upravovány různými povrchovými úpravami. Tyto kombinace s sebou přináší komplikace při jejich vzájemném svařování. Na optimálním nastavení svařovacích parametrů závisí výsledná kvalita spoje. Článek je zaměřen na optimalizaci svařovacích parametrů při odporovém bodovém svařování kombinace dvou ocelových plechů – vysokopevností ocelový termomechanicky zpracovaný plech (22MnB5) s povlakem Al-Si a hlubokotažný žárově pozinkovaný ocelový plech (HX420LAD + Z).
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Difúzní svařování v ochranné atmosféře s použitím přechodových mezivrstev
    (Univerzita Pardubice, 2013) Kolařík, Ladislav; Kolaříková, Marie
    Příspěvek pojednává o difúzním svařování v inertní ochranné atmosféře za použití nízkého tlaku. Je zde popsán způsob a parametry svařování nejpoužívanější titanové slitiny (TiAl6V4) s vysokolegovanou korozivzdornou austenitickou ocelí (X5CrNi18-10) za použití Ni mezivrstvy s tloušťkou 20 μm. Vytvořené spoje byly vyhodnoceny metalograficky, dále byla provedena EDS analýza chemického složení rozhraní svarového spoje a změřen průběh nanotvrdosti. Výsledky ukazují na vhodnost použití Ni mezivrstvy při tomto způsobu spojování materiálů.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Vliv předúpravy povrchu na výslednou kvalitu práškového povlaku
    (Univerzita Pardubice, 2013) Svobodová, Jaroslava; Kuśmierczak, Sylvia
    Příspěvek se zabývá vlivem předúpravy povrchu na výslednou kvalitu práškového povlaku u ocelového válcovaného plechu. Úvod příspěvku je věnován předúpravám povrchu – druhům předúprav povrchu (mechanické předúpravy, chemické předúpravy, práškové lakování) a nejčastějším problémům, které se při předúpravách povrchů mohou vyskytnout. V experimentální části je provedeno hodnocení předúpravy povrchu na kvalitu práškově lakovaných plechů po korozním zatížení solnou mlhou v korozní komoře. Vzorky byly předupraveny klasickým fosfátováním a novým typem nanopasivačního přípravku. Před umístěním vzorků do korozní komory bylo provedeno měření tloušťky naneseného finálního práškového laku. Po vyjmutí experimentálních vzorků z korozního prostředí bylo provedeno makroskopické vyhodnocení, hodnocení stupně puchýřkování a dále hodnocení delaminace a koroze v okolí řezu (provedeného před zatěžováním vzorků v korozní komoře) na povrchu experimentálních vzorků. Na základě zjištěných výsledků z měření rovnoměrnosti lakované vrstvy, makroskopické analýzy, hodnocení stupně puchýřkování, delaminace a koroze byly vysloveny závěry a doporučení z hlediska provedení předúpravy povrchu u ocelových práškově lakovaných plechů a jejího vlivu na výslednou kvalitu laku.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Chování únavových trhlin zatěžovaných v módech II a III v prahové oblasti v kovech
    (Univerzita Pardubice, 2013) Vojtek, Tomáš
    Příspěvek se zabývá prahovou oblastí šíření únavových trhlin v módech II a III. Jsou prezentovány experimenty prováděné na feritické oceli, austenitické oceli, titanu a niklu. Pro tyto materiály jsou uvedeny naměřené efektivní prahové hodnoty pro šíření trhlin v módech I, II a III, srovnání těchto hodnot s teoretickými modely a diskuze nad fyzikálními mechanismy, které vedou k různému chování těchto trhlin z hlediska jejich směru šíření a složitosti geometrie lomových ploch.