Palmitooleát a jeho význam pro prevenci diabetu typu 2
Bakalářská práceOmezený přístupDatum publikování
2013
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Práce se zabývá účinky palmitooleátu na metabolismus sacharidů a lipidů. S tím souvisí aktivita stearoyl-CoA desaturasy, enzymu katalyzujícího syntézu mononenasycených mastných kyselin z nasycených mastných kyselin. Zkoumá roli palmitooleátu v patogenezi diabetu mellitu typu 2. Stručně shrnuje etiologii diabetu a komplikace, které se v souvislosti s onemocněním mohou vyskytnout.
Rozsah stran
43 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Pouze v rámci univerzity
Název akce
ISBN
Studijní obor
Zdravotní laborant
Studijní program
Speciální chemicko-biologické obory
Signatura tištěné verze
D29242
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
diabetes mellitus 2. typu, inzulinová rezistence, stearoyl-CoA desaturasa, palmitooleát, diabetes mellitus type 2, insuline resistance, stearoyl-CoA desaturase, palmitooleic acid