Přístup k e-verzi:Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 24.5.2023
Studijní obor:Hodnocení a analýza potravin
Abstrakt:
Tato diplomova prace se zabyva mo.nosti aplikace metody disperzni kapalinove mikroextrakce na extrakci syntetickych potravinařskych barviv z cukrovinek. Byla vypracovana literarni rešerše, ktera se zabyva syntetickymi barvivy a jejich využiti v potravinařstvi. Dalši čast je zaměřena na izolačni techniky a na možnosti stanoveni syntetickych potravinařskych barviv. V experimentalni časti byla provedena optimalizace podminek disperzni kapalinove mikroextrakce. Mezi sledovane parametry patřily volba disperzniho rozpouštědla a jeho množstvi, volba extrakčniho rozpouštědla a jeho množstvi, pH a iontova sila. Jako nejvhodnějši podminky byly pro 5 ml vzorku vyhodnoceny 2,5 ml 2-propanolu jako disperzniho rozpouštědla, 450 mikrolitrů dichlormethanu jako extrakčniho rozpouštědla, pH 2 a bez upravy iontove sily. Ziskane extrakty byly analyzovany metodou vysokoučinne kapalinove chromatografie s detekci ve viditelne oblasti.