dc.contributor.advisor |
Vytřasová, Jarmila |
cze |
dc.contributor.author |
Přidalíková, Lenka |
|
dc.date.accessioned |
2013-07-20T01:51:44Z |
|
dc.date.available |
2013-07-20T01:51:44Z |
|
dc.date.issued |
2012 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/51726 |
|
dc.description.abstract |
V teoretické části diplomové práce jsou obsaženy kapitoly, které se zabývají charakteristikami rodů Arcobacter a Campylobacter, jejich výskytem, způsoby přenosu, a s tím spojeným alimentárním onemocněním. V dalších kapitolách jsou rozebrány fyzikálně - chemické vlivy na růst akrokakterů a kamplylobakterů a rezistence k dekontaminačním prostředkům.
Experimentální část diplomové práce je zaměřena na stanovení minimálních inhibičních koncentrací vybraných dezinfekcí pro druhy Arcobacter cryaerophilus, Campylobacter jejuni, Staphylococcus aureus a Pseudomonas aeruginosa. Dále byl zjišťován možný vznik rezistence druhu Arcobacter cryaerophilus k vybraným dezinfekcím a výsledky byly porovnány s výsledky pro Campylobacter jejuni. |
cze |
dc.format |
76 s.+ přílohy |
cze |
dc.format.extent |
1916931 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 23.11.2022 |
cze |
dc.subject |
Arcobacter spp |
cze |
dc.subject |
Campylobacter spp |
cze |
dc.subject |
antimikrobiální látky |
cze |
dc.subject |
dezinfekční prostředky |
cze |
dc.subject |
rezistence |
cze |
dc.subject |
antimicrobial materials |
eng |
dc.subject |
disinfectant |
eng |
dc.subject |
resistance |
eng |
dc.title |
Rezistence arkobakterů a kampylobakterů k dekontaminačním prostředkům |
cze |
dc.title.alternative |
Arcobacter and campylobacter resistance to decontamination agents |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Pejchalová, Marcela |
cze |
dc.date.accepted |
2013 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
In the theoretical part of the thesis are contained chapters which describe characteristics of generas Arcobacter and Campylobacter, their occurrence, types of transmission, and related foodborne illness. In other chapters are mentioned physico-chemical effects on the growth of Arcobacter and Campylobacter and the resistance to decontamination agents.
The experimental part of the thesis is focused on determinations of minimal inhibitory concentrations of selected types of disinfection for Arcobacter cryaerophilus, Campylobacter jejuni, Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa. Furthermore it was investigated the possibility of resistance of selected species Arcobacter cryaerophilus to selected disinfectants and the results were compared with results for the Campylobacter jejuni. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D28681 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student přednesl obhajobu své diplomové práce a zodpověděl dotazy oponenta a členů komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
18377 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |