Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KIMR FZS (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/50542

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 165
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vývoj metod používaných v radioterapii prostaty
    (Univerzita Pardubice, 2018) Syrová, Kristýna; Záhorová, Věra; Vaňásek, Jaroslav
    Tématem bakalářské práce je "Vývoj metod používaných radioterapii prostaty". Práce je strukturována na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se věnuje popisu karcinomu prostaty, fyzikálních vlastností radioterapie, vývoje metod pro radioterapii prostaty a úloze radiologického asistenta při ozařování. Praktická část se věnuje srovnání protonové léčby s léčbou fotonovou.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Zobrazení při subarachnoidálním krvácení
    (Univerzita Pardubice, 2018) Turynová, Adéla; Krajina, Antonín; Záveský, Jan
    Bakalářská práce na téma "Zobrazení při subarachnoidálním krvácení" se dělí na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsán souhrn informací o subarachnoidálním krvácení, aneuryzmatech a principu hlavních vyšetřovacích metod. Praktická část se zabývá porovnáním výpočetní tomografické angiografie a digitální subtrakční angiografie při zobrazení intrakraniálních vakových aneuryzmat.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Ozařovací techniky při radioterapii karcinomu prsu
    (Univerzita Pardubice, 2018) Ondrová, Tereza; Vaňásek, Jaroslav; Sirák, Igor
    Tato práce se zabývá problematikou karcinomu prsu a možnostmi jeho léčby. Z léčebných metod je největší prostor věnován radioterapii a jejím technikám. Jsou zde popsány ozařovací techniky používané k radioterapii karcinomu prsu, jejich přednosti, odlišnosti a nevýhody. Porovnává, jaké je zatížení plic při ozáření samotného prsu a při ozáření prsu a regionálních lymfatických uzlin.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vytvoření manuálu pro snímkování hrudníku a dutiny břišní
    (Univerzita Pardubice, 2018) Nádějová, Iveta; Vilasová, Zdeňka; Ungermann, Leoš
    Tato bakalářská práce obsahuje vytvořený manuál ke snímkování hrudníku a dutiny břišní. Skládá se ze dvou částí teoretické a praktické. V teoretické části jsou shrnuty základní poznatky z radiologie, které jsou nutné k porozumění procesu, při kterém vzniká rentgenový obraz. Dále se tato část zabývá radiační ochranou a anatomií částí hrudníku a dutiny břišní. Praktická část popisuje jednotlivé projekce a nastavení expozičních parametrů.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Zobrazení ischemických cévních mozkových příhod
    (Univerzita Pardubice, 2018) Luňáková, Veronika; Krajina, Antonín; Ungermann, Leoš
    Tato práce je zaměřena na zobrazení ischemických cévních mozkových příhod a na jejich hodnocení pomocí škály ASPECTS. V teoretické části se nachází anatomie mozku, definice, rozdělení, diagnostika cévních mozkových příhod, jejich léčba a případné komplikace. Z technického hlediska je v práci popsáno CT vyšetření, pomocí kterého jsou cévní mozkové příhody zobrazovány, od historie až po radiační ochranu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vypracování edukačních materiálů FNHK pro pacientky podstupující intersticiální brachyterapii prsu
    (Univerzita Pardubice, 2018) Morkesová, Kateřina; Sirák, Igor; Petera, Jiří
    Výstupem této bakalářské práce je vytvoření edukačního materiálu pro pacientky podstupující intersticiální brachyterapii prsu. V teoretické části jsou charakterizovány obecné základy edukace, stručně popsaná anatomie prsu, karcinom prsu jeho vznik a možnosti léčby se zaměřením na metodu brachyterapie. V praktické části jsou vyhodnocovány anonymní dotazníky, vyplňované pacientkami, které tuto léčbu podstoupily.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Současné postavení perfuzně-ventilační plicní scintigrafie v diagnostice plicní embolizace
    (Univerzita Pardubice, 2018) Horniačková, Kristýna; Vyhnánková, Irena; Doležal, Jiří
    Bakalářská práce je zaměřena na téma "Současné postavení perfuzně-ventilační plicní scintigrafie v diagnostice plicní embolizace". V daném tématu se zaobírám charakteristikou plicní embolie, příznaky, jejím vznikem a léčbou. Hlavním tématem je vyšetření nesoucí název Perfuzní a ventilační scintigrafie plic, která se provádí na oddělení nukleární medicíny. Dále přibližuji ostatní metody, kterými lze embolizaci plic diagnostikovat, jako je například CT angiografie, vyšetření prostým RTG snímkem, digitální substrakční angiografií aj. V poslední části bakalářské práce se věnuji rozdílům ve vyšetření CT angiografie a již zmiňované perfuzně ventilační scintigrafii plic, kde řeším výhody, nevýhody, kontraindikace a další problematiky ohledně těchto dvou vyšetření.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    IGRT v klinické praxi
    (Univerzita Pardubice, 2018) Linhartová, Tereza; Vaňásek, Jaroslav; Vošmik, Milan
    Bakalářská práce shrnuje nejnovější poznatky o radioterapii řízené obrazem. Práce je rozdělena na dvě části, na teoretickou a praktickou. Teoretická část se ze začátku věnuje popisu vlastností ionizujícího záření, jeho účinků a zdrojů využívaných v zevní radioterapii. Dále se zabývá charakteristikou konformní radioterapie a metod IGRT používaných k pořizování verifikačních snímků. V praktické části je popsán algoritmus plánování radioterapeutické léčby u pacientky s karcinomem prsu a uplatnění radioterapie řízené obrazem v klinické praxi, dále úloha radiologického asistenta.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    SPECT/CT zobrazení nádorů pomocí 99mTc-MIBI
    (Univerzita Pardubice, 2018) Házová, Michaela; Pecinová, Drahomíra; Doležal, Jiří
    Bakalářská práce, nazvaná SPECT/CT zobrazení nádorů pomocí 99mTc-MIBI, se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část je zaměřena obecně na principy nukleární medicíny, například na popis scintilační kamery, výrobu a přípravu radiofarmak používaných v nukleární medicíně na vyšetření využívající 99mTc-MIBI: scintigrafie příštítných tělísek, celotělová scintigrafie k diagnostice mnohočetného myelomu a celotělová scintigrafie k detekci reziduí či metastáz karcinomu štítné žlázy. Praktická část je věnována pozorování a popisu subtrakční scintigrafie příštítných tělísek a celotělové scintigrafie ve FN HK.
  • Bakalářská práceOtevřený přístup
    Radiofarmakologická léčiva využívaná v praxi radiologického asistenta
    (Univerzita Pardubice, 2018) Faltysová, Veronika; Pleskot, Ondřej; Nechvíl, Karel
    Bakalářská práce je zaměřena na radiofarmakologická léčiva, která využívá radiologický asistent v praxi. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je popsána definice radiofarmak a radionuklidů, jejich výroba, radiační ochrana, detekce záření a přístroje. V praktické části je vytvořen Přehled nejpoužívanějších radiofarmak, jehož součástí je i aplikace vytvořená na základě informací z tohoto přehledu.