Digitální knihovnaUPCE
 

TechMat ´12 - Perspektivní technologie a materiály pro technické aplikace

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/48743

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 37
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Influence of zeolite nanofillers on properties of polymeric materials
    (Univerzita Pardubice, 2012) Kopcová, M.; Ondrušová, D.; Krmela, J.; Průša, P.; Pajtášová, M.; Jankurová, Z.
    The present work deals with the preparation and study of modified polymeric materials with the replacement of carbon black by nanofillers on the basis of zeolite that is environmentally friendly. Natural zeolites from a group of aluminosilicate nanoporous materials have wide range of possibilities for applications that are environmentally friendly. Zeolites can be used in the role of fillers into the polymer materials too [1]. The given work deals with the preparation and study of modified polymeric materials with the substitution of carbon black by nanofillers on the basis of monoionic form - Ni(II) zeolite. The prepared monoinic forms – Ni(II) zeolite were characterized by the method of infrared spectroscopy. The vulcanization performance of prepared modified polymeric compounds and physical-mechanical properties of vulcanizates were measured and the efficiency of zeolite filler and carbon black filler was evaluated. The obtained values were compared with the values of commercially used polymer materials with the original composition.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Změna přilnavosti lakované vrstvy po korozním působení
    (Univerzita Pardubice, 2012) Svobodová, Jaroslava; Kusmierczak, Sylvia
    Cílem příspěvku bylo analyzovat změnu chování přilnavosti lakované vrstvy po korozním působení. Experimentální vzorky byly předupraveny různými způsoby, jak mechanickou (otryskávání) tak i chemickou předúpravou (alkalické odmaštění, železnaté fosfátování, nanopasivace ZircaSil®). Vzorky jsme dělili do skupin podle typu předúpravy a doby korozního zatěžování v korozní komoře. Po vyjmutí vzorků z korozního prostředí byly provedeny zkoušky dle ČSN EN ISO 4628-8 Nátěrové hmoty – Hodnocení degradace nátěrů – Část 8: Hodnocení stupně delaminace a koroze v okolí řezu a ČSN EN ISO 4624 Nátěrové hmoty – Odtrhová zkouška přilnavosti. Z každé skupiny vzorků byli vybráni zástupci, na kterých byly zkoušky prováděny. Na základě výsledků z těchto zkoušek byly vyvozeny závěry a doporučení z hlediska vhodných předúprav povrchu v závislosti na chování lakované vrstvy po korozním zatížení neutrální solnou mlhou.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Ztráta stability kloubově uložených kuželových skořepin s malým vzepětím zatěžovaných vnějším přetlakem
    (Univerzita Pardubice, 2012) Středová, Doubravka; Paščenko, Petr; Tomek, Petr
    The aim of this paper is to suggest an approximate analytical method that could allow inexpensive and fast computational control of stability of conical shells with lower edge angle = 5° ÷ 15° with hinged lower edge. Standard methods of stability calculation according to European Recommendation ECCS [1] are not applicable due to the geometry of the examined shells. Numerical analyses are performed by FEM computer program COSMOS/M [2].
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Plant fibers for automotive applications
    (Univerzita Pardubice, 2012) Hejduková, Marcela; Aková, Eva
    This contribution aims at introducing new plant fibers used as fillers in a polymeric matrix enabling production of lightweight composites for automotive applications. It focuses on the effects of corn, sunflower, chestnut and hop fibers as reinforcement agents in composites. Mechanical testing was performed to qualify the reinforcement properties of these fibers and consequently compared with fiberglass composites. Selected natural fibers were used as reinforcement in polyurethane (PUR) foam in order to increase the properties of foam. This composite foam specimens were fabricated by using polyurethane molding method. The polyurethane foam specimens reinforced by 4wt% of individual fibers were produced to investigate the mechanical test - three point bending test. From this testing of polyurethane foam samples were showed, that the addition of natural fibers (corn, chestnut and hop) increase the properties of the polyuretane foam (already in the case of 4wt% of natural fibers). But from results implies, that fibers from sunflower are not so suitable for use as reinforcement of polyurethane foam.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Povlakovaná závitovka vytlačovacej linky kaučukových zmesí
    (Univerzita Pardubice, 2012) Olšovský, Milan; Bušík, Boris; Vajčner, Milan
    Práca sa zaoberá porovnaním dvoch závitoviek. Prvá je bez povrchovej úpravy a druhá ma na svojom povrchu povlak na báze CrN. V teoretickej časti sú spracované poznatky o rôznych typoch vytlačovacích linkách a o závitovkách používaných na vytlačovanie polymérnych zmesí. V experimentálnej časti sú hodnotené výstupne hodnoty oboch závitoviek priamo vo výrobnom procese na vytlačovacej linke Troester (Duplex – dva vytlačovacie stroje). Konkrétne sa práca zaoberá kolíkovým typom závitovky na kolíkovom vytlačovacom stroji, ktorý sa využíva na vytlačovanie profilu bočníc. V závere práce sú porovnávané výsledky výstupných hodnôt povlakovanej závitovky a závitovky bez povrchovej úpravy.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Interakcia kov - keramika pri výrobe oxidu zinočnatého
    (Univerzita Pardubice, 2012) Luptáková, Natália; Benák, Michal; Bernát, Rastislav; Záležák, Zoltán; Pešlová, Františka
    Práca sa zaoberá kompletným nepriamym procesom výroby oxidu zinočnatého (ZnO) a problémovou situáciou, ktorá nastáva v priebehu metalurgického procesu. Čistota vstupných surovín má rozhodujúci vplyv na konečnú kvalitu ZnO a výskyt nevyužitej trosky, ktorá ostáva nalepená na stenách výmurovky pecných agregátov. ZnO sa obvykle vyrába v taviacich peciach s rôznymi typmi keramických výmuroviek. Na predikciu správania sa komplexného výrobného procesu je nutné analyzovať a skúmať vstupné suroviny (kovový Zn a jeho zliatiny) a výskyt nežiaducich fáz vo vsádzke; výstupné suroviny (ZnO); charakter výmurovky, kde sa ZnO produkuje a odpadový materiál t.j. troska. Vzájomné interakcie všetkých zložiek, ktoré vstupujú do výroby budú mať významný vplyv na konečnú kvalitu vyrobeného oxidu zinočnatého. Výsledkom vyšetrovania vzájomného pôsobenia vyskytujúcich sa zložiek, a to najmä na princípe chemických reakcií a väzieb, bude návrh vhodného povrchu vymurovky tak, aby mal čo najmenšiu adhéziu voči vsádzke a vznikajucího ZnO.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Tvářecí stroje a jejich rizika
    (Univerzita Pardubice, 2012) Turza, Lukáš; Tatíček, František
    Bezpečnost obsluhy strojů je závažný problém – lidský i ekonomický. Zákony a vládní nařízení proto nekompromisně vyžadují používání bezpečných strojních zařízení. Problematika analýzy rizik není vždy používána jako preventivní nástroj pro bezpečnou konstrukci, ale nesprávně se zpracovává se až po výrobě stroje. Při posuzování bezpečnosti zařízení se také setkáváme s konstrukčními nedostatky, které jsou pak následně řešeny složitým opatřením (zabezpečením) pomocí bezpečnostních krytů, elektronických zabezpečovacích prvků (stop tlačítek) apod. Dále se konstrukce a provedení stroje se nezabývá problematikou bezpečnosti při servisních činnostech - pod krytováním v místech servisních úkonů jsou často např. ostré hrany. V dnešní době chybějí informace v návodu, některé výpočty a provedené technické zkoušky stroje. Mnoho, hlavně drobných výrobců, nemá dostatečný přehled o technických a právních předpisech vztahujících se k bezpečnosti strojních zařízení, nemá dostatek prostředků a to jak časových, tak i finančních k zajištění těchto aktualizovaných informací, jejich studování a plnění jejich požadavků. Někteří výrobci dokonce zadávají různým firmám vyhodnocení (analýzu rizik stroje) na hotovém, již vyrobeném výrobku. Analýza rizik se pak stává čistě formální, i když zhotovitel této analýzy může během posuzování stroje zjistit různé bezpečnostní nedostatky v konstrukci a upozornit na ně výrobce. Výrobce ve svém zájmu nedostatky odstraní. Odstraňovat však chyby – nedostatky na stroji již vyrobeném, je určitě ekonomicky nevýhodné, je náročnější než se jich během výroby a tedy při zpracovávání analýzy rizik vyvarovat.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Kontrola pevnosti kostry kapoty diesel elektrické lokomotivy
    (Univerzita Pardubice, 2012) Tomek, Petr; Paščenko, Petr; Středová, Doubravka
    The original structural design of hood is analyzed in this paper. The whole construction is loaded by force caused by the weight of the structure. The parts of the hood are subject to the standards for railway applications CSN EN 12663-1 [1]. Numerical analyses are performed by FEM computer program COSMOSWorks [2]. The main aim of this paper is to determine critical points of construction on the basis of the results of numerical analyses.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Titanem stabilizované hlubokotažné oceli
    (Univerzita Pardubice, 2012) Schmidová, Eva; Tomanovič, Josef
    Příspěvek se zabývá problematikou vlivu primárních a sekundárních precipitátů na plasticitu materiálu, tzn. IF ocelí (Interstitial Free Steels). Intersticiální atomy uhlíku a dusíku, mají výrazný vliv na deformační chování IF ocelí. Tažnost těchto ocelí může být dále zvýšena vhodným výběrem termomechanického zpracování a prostřednictvím minimalizace obsah dusíku a uhlíku z tuhého roztoku. Velice jemné precipitáty vznikají jako důsledek technologického postupu výroby plechů a ovlivňují tak tvařitelnost materiálu.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Ztráta stability příčně zatěžované valcové skořepiny s počáteční imperfekcí
    (Univerzita Pardubice, 2012) Voltr, Ondřej; Paščenko, Petr
    Článek se zabývá posouzením vlivu počáteční imperfekce na stabilitní únosnost příčně zatěžované válcové skořepiny. V této první fázi výzkumu se řeší ztráta stability pouze v elastické oblasti. Počáteční imperfekce tvaru se uvažuje v blízkém okolí sedla. Sleduje se změna hodnoty tzv. redukčního faktoru α v závislosti na změně parametrů numerického modelu (úhel opásání 2ϑ, tloušťka stěny pláště skořepiny t). Numerické analýzy jsou provedeny v počítačovém programu COSMOS/M [1], který je založen na metodě konečných prvků.