Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works ÚEV FES (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/47887

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 390
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Komparace pojistných produktů životního pojištění u vybraných pojišťoven
    (Univerzita Pardubice, 2024) Králová, Gabriela; Pichová, Simona
    Bakalářská práce se zabývá srovnáním vybraných produktů životního pojištění dostupných na pojistném trhu v České republice. V teoretická části bakalářské práce jsou vysvětleny základní pojmy z pojišťovnictví. Větší pozornost je pak věnována zásadním životním rizikům. Následně je popsáno životního pojištění v České republice, jeho minulý i budoucí vývoj. Zároveň jsou zde prezentovány tři největší pojišťovny na českém trhu. Praktická část se týká komparace produktů životního pojištění těchto pojišťoven. Pro účely komparace byla zvolena metoda vícekriteriálního rozhodování. Na základě této metody byly vyhodnoceny produkty životního pojištění. V závěru práce budou stanovena doporučení ke zvýšení konkurenceschopnosti.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Činnost vybrané složky integrovaného záchranného systému ve vybraném regionu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Jirásková, Ludmila; Zdražil, Pavel
    Tato bakalářská práce vysvětluje základní pojmy týkající se integrovaného záchranného systému České republiky a definuje jeho základní složky. Práce představuje Pardubický kraj a porovnává ho s ostatními kraji České republiky. Cílem je posouzení činnosti vybrané složky integrovaného záchranného systému ve vybraném regionu, konkrétně rozebírá zásahy Hasičského záchranného sboru v Pardubickém kraji a jeho územních odborech v období let 2013 až 2022. Ze zjištěných výsledků vyplývá, že Pardubický kraj se řadí k bezpečnějším krajům z hlediska počtu mimořádných událostí pouze z pohledu množství požárů. V rámci kraje je nejbezpečnější územní odbor Pardubice, kde v přepočtu na 1000 obyvatel je celkové množství zásahů nejnižší.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Daňové změny v kontextu politicko-ekonomického cyklu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Fiala, Petr; Kuba, Ondřej
    Cílem práce bylo zjistit, zda vlády v období posledních 20 let využívají před volbami snižování daní jako prostředek k získání politické podpory. V první části bakalářské práce je shrnuta teorie veřejné volby a politicko-ekonomický cyklus. V části druhé jsou popsány daňové změny provedené vládami ČR a následná analýza.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Financování a hospodaření sportovního klubu SK Volejbal Kolín, z. s.
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hovorka, Michal; Prokop, Viktor
    Bakalářská práce je zaměřena na analýza hospodaření klubu SK Volejbal Kolín, z. s. a následné navržení doporučení na zlepšení hospodaření klubu. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část definuje sport a tělesnou kulturu, klasifikaci sportu a začlenění subjektů tělesné kultury ve sportu. Popsány jsou neziskové organizace, které jsou jedním z těchto subjektů. Popsáno je i financování sportu v ČR a pomocí jakých prostředků je uskutečňováno. Dále popisuje finanční analýzu a jednotlivé finanční výkazy. V praktické části je popsána historie, dosažené úspěchy, základní informace a organizační struktura klubu. Práce obsahuje vypracovanou analýzu hospodaření klubu. Závěr je věnován zhodnocení výsledků dosažených v předchozí kapitole a navržení možných doporučení vedoucích k finanční stabilitě klubu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Trh práce v regionech ČR
    (Univerzita Pardubice, 2024) Paulus, Lukáš; Zdražil, Pavel
    Bakalářská práce se zabývá trhem práce v jednotlivých regionech České republiky. Cílem práce je zhodnotit trh práce v kontextu regionů ČR na základě vybraných ukazatelů. Práce vymezuje problematiku trhu práce, důraz je kladen zejména na nezaměstnanost a její ukazatele. Dále se práce zaměřuje na problematiku regionů, je popsán jejich vznik a fungování. V rámci provedené analýzy se zaměřuje na porovnání statistických dat z oblasti trhu práce. Bylo zjištěno, že nezaměstnanost má ve všech regionech klesající trend. Podle zkoumaných ukazatelů se nejlépe umísťovalo hlavní město Praha a Středočeský kraj. Naopak nejhůře se velmi často umísťovala trojice příhraničních regionů Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Integrace ukrajinských uprchlíků v ČR
    (Univerzita Pardubice, 2024) Grmanová, Nikol; Sobotková, Lucie
    Předmětem práce je charakteristika migrační, azylové, a vízové politiky Evropské unie a jejich vývoj. V rámci České republiky jsou probrány klíčové strategické dokumenty a právní předpisy, které formují národní migrační a integrační politiku. Práce se zaměřuje na proces integrace ukrajinských uprchlíků v souvislosti s válkou na Ukrajině, a analyzuje tento proces ve Středočeském kraji. Následně jsou analyzovány dopady integrace na situaci v daném kraji.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Analýza fundraisingu vybrané sportovní organizace
    (Univerzita Pardubice, 2024) Chmelík, Daniel; Stejskal, Jan
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu fundraisingu vybrané sportovní organizace. První část popisuje neziskový sektor a rozděluje neziskové organizace na státní a nestátní. Především se zaměřuje na spolky. Dále se věnuje finančním zdrojům neziskových organizací a zvyšování těchto zdrojů pomocí fundraisingu. Popisuje specifika a zásady fundraisingu, osobu fundraisera a nastavení fundraisingové strategie. Druhá část práce popisuje vybranou sportovní organizaci, analyzuje její zdroje a současnou fundraisingovou situaci, z čehož vychází navrhnutá fundraisingová strategie.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Regulace hypotečního trhu v České republice
    (Univerzita Pardubice, 2024) Licek, Michal; Černohorská, Liběna
    Záměrem bakalářské práce je přiblížení problematiky vývoje hypotečního trhu při regulaci České národní banky. Práce se zaměřuje na základní informace o bankovních produktech a specifikuje uvěrové ukazatele, které Česká národní banka využívá při regulaci. Dále je zde zhodnocen vývoj hypotečního trhu v porovnání se změnami v regulaci, s pohledem na poskytované hypoteční úvěry. V závěru práce jsou popsány kroky ČNB k využívání úvěrových ukazatelů, dopady na hypoteční trh a ochrana spotřebitele.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Finanční analýza vybrané společnosti
    (Univerzita Pardubice, 2024) Trojková, Anna; Klepková Vodová, Pavla
    Cílem této bakalářské práce je na základě provedené finanční analýzy zhodnotit finanční zdraví vybrané společnosti. V první části práce je vysvětlena podstata finanční analýzy, poté jsou charakterizovány její metody. Následuje představení společnosti Řetězárna Česká Třebová s.r.o. Poslední část práce je věnována finanční analýze v letech 2016 až 2022. I přes zjištěné dílčí nedostatky můžeme společnost Řetězárna Česká Třebová s.r.o. považovat za relativně stabilní a perspektivní podnik.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Hypoteční úvěry v České republice
    (Univerzita Pardubice, 2024) Štolová, Andrea; Klepková Vodová, Pavla
    Cílem této práce je porovnat hypoteční úvěry v nabídce jednotlivých bank. První část bakalářské práce je věnována charakteristice hypotečních úvěrů, konkrétně jejich druhům, úrokovým sazbám a podmínkám jejich poskytnutí. Druhá část se zaměřuje na jejich vývoj za posledních 10 let. Poslední část obsahuje srovnání nabídek vybraných bank, včetně jejich produktů a závěrečného shrnutí a doporučení, kdy bylo zjištěno, že nejvýhodnější nabídky má UniCredit Bank. Dosažitelnost hypotečních úvěrů je nicméně limitována věkem klienta.