Digitální knihovnaUPCE
 

Ústav správních a sociálních věd / Institute of Administrative and Social Sciences

Stálý URI pro tuto komunituhttps://hdl.handle.net/10195/47883

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 689
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Aktivity veřejné správy v boji proti dezinformacím v České republice a Slovenské republice
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kovaříková, Kristýna; Fuka, Jan; Zdražil, Pavel
    Tato diplomová práce se zabývá bojem veřejné správy s dezinformacemi v České a Slovenské republice. V současné době se jedná o velmi diskutované téma. Nejdříve jsou vymezeny pojmy související s tématem práce a následně se práce zabývá typy, technikami a možnostmi obrany proti dezinformacím. Následně je problematika dezinformací analyzována v prostředí veřejné správy v České a Slovenské republice a poté jsou shrnuta a vyhodnocena zjištění a navrženo doporučení.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Ekonomická náročnost vybraných sociálně patologických jevů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Ralbovská, Michaela; Mandys, Jan; Retka, Tomáš
    Diplomová práce se zaměřuje na problematiku sociálně patologických jevů, které významným způsobem působí nejen na jednotlivce, ale i na společnost jako celek. Cílem práce je analýza konkrétních jevů z oblasti sociální patologie, jako jsou závislosti na návykových látkách, alkoholu a patologické hráčství z hlediska jejich ekonomické náročnosti.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Role místních akčních skupin v managmentu rozvoje měst a regionů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kosová, Veronika; Maštálka, Martin
    Bakalářská práce je zaměřena roli místních akčních skupin v managmentu rozvoje měst a regionů. Teoretická část obsahuje základní informace o regionálním a udržitelném rozvoji. Obsahuje také popis místních akčních skupin, popis CLLD a LEADER. Praktická část je věnovaná analýze aktivit vybraných MAS a ověřením hypotézy, zda byly původní aktivity vytlačeny aktivitami spojenými s CLLD.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Uhlíková stopa jako indikátor enviromentálních opatření v podniku
    (Univerzita Pardubice, 2024) Urban, Oliver; Baťa, Robert
    Cílem práce je zhodnotit vhodnost využití indikátoru uhlíková stopa pro rozhodování o environmentálních opatřeních v rámci podniku. Práce na modelovém příkladě ukáže praktické výhody a problémy využití tohoto indikátoru. V rámci závěrů vysloví doporučení ohledně rizik vyplývajících z chybné interpretace významu tohoto indikátoru ve firemní praxi. Osnova: - Zhodnocení způsobu, jak je indikátor v podnicích využíván. - Analýza konstrukce indikátoru a jeho vypovídací schopnosti. - Identifikace problémových oblastí na příkladech.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Korupce jako negativní společenský jev v Kazachstánu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kanatkyzy, Aruzhan; Mandys, Jan
    Cílem této bakalářské práce je provést analýzu a hodnocení korupčních praktik v Kazachstánu a po celém světě s důrazem na její psychologické aspekty. Korupce představuje zásadní problém ovlivňující mnohé aspekty života jednotlivců v této zemi. Korupce má široké dopady na celostátní úrovni a negativně ovlivňuje fungování veřejné správy a dalších sfér společnosti. Práce se v první části věnuje obecnému pojednání o korupci, druhům korupčních praktik a sociologickému pohledu na tento jev, zkoumá jeho příčiny a důsledky. Druhá část práce analyzuje právní úpravu korupce v Kazachstánu, s důrazem na korupci ve veřejné správě a relevantní legislativní opatření. Závěrečná část se zaměřuje na protikorupční strategie a doporučení, která by mohla pomoci omezit korupci v Kazachstánu a posílit boj proti tomuto společenskému jevu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Kontrolní činnost Celní správy ČR v oblasti spotřebních daní
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šlaufová, Magdalena; Baťa, Robert
    Tato práce se věnuje problematice kontrolní činnosti Celní správy ČR v oblasti spotřebních daní a za cíl si klade analyzovat a zhodnotit tuto činnost za posledních deset let. Splnění cíle bylo dosaženo za pomoci analýzy grafického zpracování dat získaných z výročních zpráv Celní správy. Výstupy ukazují, že efektivita kontrol postupně roste, stejně jako výše doměřené daně. Z toho vyplívá, že aplikované změny způsobu kontrol, jsou dlouhodobě efektivní
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Dotační politiky menších obcí
    (Univerzita Pardubice, 2024) Odvárka, Milan; Fuka, Jan
    Tato bakalářská práce se zabývá analýzou dotačních politik v obcích s počtem obyvatel nižším než 3 000. Cílem práce je zkoumat míru užívání dotací, popsat strukturu, způsoby a nástroje v rámci dotačních politik a provést konkrétní analýzu vybraných obcí. V prvních dvou částech práce je popsána obecná charakteristika malé obce a její hospodaření, dotační politika obce, vymezení pojmu dotace, druhy dotací, postup poskytování dotací a dotační programy. Další část práce obsahuje konkrétní analýzu dotační politiky ve vybraných obcích, které jsou rozděleny do tří kategorií podle počtu obyvatel.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Právní regulace meziobecní spolupráce
    (Univerzita Pardubice, 2024) Svobodová, Marcela; Janderová, Jana
    Tato bakalářská práce se zabývá meziobecní spoluprácí a její právní regulací. Práce obsahuje vývoj spolupráce, její formy a příklady z praxe jak z České republiky, tak z evropských zemí. Podobně jsou zde popsány jednotlivé formy meziobecní spolupráce. Práce také obsahuje srovnání mezi Českou republikou a Švýcarskem.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Předpoklady úspěšné implementace metodiky Ergoprogress v mikropodnicích
    (Univerzita Pardubice, 2024) Machovičová, Sára; Mandys, Jan
    Bakalářská práce se zabývá sledováním zavádění metodiky Ergoprogress ve vybraných mikropodnicích. V teoretické části jsou nejprve vymezeny základní pojmy spojené s podnikáním. Následovně jsou definovány sociální inovace a druhy sociálních inovací. Praktická část je zaměřená na zhodnocení míry implementace, překážek a podmínek, za kterých by bylo možné metodiku do podniku zavést.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Autorské právo v multimédiích
    (Univerzita Pardubice, 2024) Rusmichová, Lucie; Kovářová, Barbora
    Bakalářská práce se zabývá problematikou autorského práva v oblasti digitálních technologií, ukazuje licence a mezinárodní smlouvy, které mohou být pro autory užitečné. Vypráví stručnou historií autorského práva a varuje před rychlým rozvojem umělé inteligence.