Digitální knihovnaUPCE
 

Nové trendy v analýze vitamínů

Bakalářská práceOtevřený přístup
Náhled

Datum publikování

2012

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Bakalářská práce je zaměřená na nové trendy v analýze vitaminů rozpustných v tucích. V této práci jsou shrnuty informace o lipofilních vitaminech, jejich vlastnostech, standardních metodách stanovení a v neposlední řadě nové, moderní způsoby analýzy. První část práce je zaměřena na teoretické informace, týkající se vlastností vitaminů rozpustných v tucích jako jsou: popis a jejich struktura, fyzikální a chemické vlastnosti, zdroje a zdravotní aspekty. Druhá část práce popisuje standardní metody analýzy, mezi které patří plynová chromatografie (GC), kapalinová chromatografie (HPLC) a tenkovrstvá chromatografie (TLC). Třetí část bakalářské práce popisuje nové analytické metody stanovení vitaminů rozpustných v tucích. Těmito metodami jsou simultánní stanovení pomocí HPLC chromatografie, ultra-vysoce účinné kapalinové chromatografie (UHPLC), kapilární kapalinové chromatografie (CLC), mikroemulzní elektrokinetické chromatografie (MEEKC), superkritické fluidní extrakce (SFE) a superkritické kapalinové chromatografie (SFC). Tyto metody lze použít pro kvalitativní i kvantitativní stanovení vitaminů rozpustných v tucích.

Rozsah stran

43 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D27424

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

vitaminy rozpustné v tucích, HPLC, analýza potravin, vitamin A, vitamín D, vitamín E, vitamín K, fat-soluble vitamins, HPLC, food analysis, vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin K

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced