Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá analýzou významných bioaktivních látek
ve stévii sladké.
Práce zahrnuje literární rešerši, ve které jsou shrnuty základní vlastnosti stévie sladké včetně jejich pozitivních účinků na lidské zdraví. Dále pak je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity, stanovení celkového obsahu fenolických látek
a stanovení celkového obsahu flavonoidů ve vzorcích.
V experimentální části byly ve stévii identifikovány a kvantifikovány vybrané fenolické kyseliny (kávová a chlorogenová), flavonoidy (rutin, kvercetin, apigenin) a steviolglykosidy (steviosid, rebauidosid A) pomocí dvou chromatografických metod. Další součástí této práce je spektrofotometrické stanovení antioxidační aktivity, stanovení celkového obsahu fenolických látek a stanovení celkového obsahu flavonoidů ve vzorcích stévie sladké. Antioxidační aktivita byla měřena pomocí čtyř principielně rozdílných metod ? metoda DPPH radikálu, ABTS, FRAP metoda a metoda
?-karotenového bělení.
Pro chromatografické analýzy a spektrofotometrická stanovení byly použity tři vzorky sušených rostlin, dva vzorky čerstvých rostlin a dva vzorky, které byly připraveny sušením v laboratoři. Pro extrakci sledovaných látek byl použit 50% vodný roztok metanolu a voda jako extrakční činidla.