Analýza vitaminu E (tokoferolů) v potravinách
Bakalářská práceOmezený přístupDatum publikování
2011
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Bakalářská práce je zaměřená na jeden z lipofilních vitaminů, a to vitamin E (tokoferol). V této práci jsou shrnuty informace o vitaminu E, jeho objevu, dále pak o vlivu vitaminu na lidský organismus a v neposlední řadě jsou zde uvedeny i informace o praktickém stanovení.
První část práce je zaměřena na teoretické informace. Mezi tyto informace patří úvod do problematiky vitaminu E včetně jeho historie, vlastností (fyzikální a chemické), výskytu v potravinách a přírodě, průmyslové výroby a dále jsou pak v této práci uvažovány i zdravotní aspekty spojené s vitaminem E.
Druhá část práce popisuje metody, které lze využít při stanovení vitaminu E se zaměřením na analýzu potravin. Těmito metodami jsou vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), plynová chromatografie (GC), tenkovrstvá chromatografie (TLC) a spektrofotometrické stanovení. Metody lze použít pro kvalitativní (přítomnost v analytu) i kvantitativní (obsah v analytu) stanovení vitaminu E.
Rozsah stran
35 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Pouze v rámci univerzity
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D25025
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
Vitamin E, tokoferol, analýza potravin, Vitamin E, tocopherol, food analysis