Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KChT FR (MgA.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/38791

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 4 z 4
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Použití různých typů adhezivních japanových fólií na laminaci pauzovacích papírů
    (Univerzita Pardubice, 2017) Vlková, Daniela; Hurtová, Alena; Vávrová, Petra
    Teoretická část práce obsahuje literární rešerši na téma skeletizace transparentních papírů. Značná část rešerše je věnována znovu aktivovatelným adhezivním japanovým fóliím používaných při konzervování papíru u objektů citlivých na vodu a vodní páry. V teoretické části se dále objevuje souhrn informací o vybraných adhezivech, které jsou využity v experimentální části při výrobě adhezivních japanových fólií. Experimentální část je věnována výrobě a technice aktivace i laminace adhezivních japanových fólií na transparentní papír. V práci jsou srovnávány vlastnosti adhezivních japanových fólií a jimi podlepených transparentních papírů před a po stárnutí. Sledovány byly optické, chemické a mechanické změny, následuje shrnutí výsledků a závěrečná doporučení. Poslední část práce je věnována restaurování barevné kresby od Emila Filly (1882-1953) na pauzovacím papíře. V této praktické části je využito zkoumaných adhezivních japanových fólií.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Restaurování sochy sv. Jana Nepomuckého z České Rybné Restaurování stély s bustou Bakchantky z areálu zámku Konopiště Vlastnosti ochranných nátěrů na sochařských dílech z umělého kamene s cementovým pojivem
    (Univerzita Pardubice, 2016) Brotánek, Lukáš; Tišlová, Renata
    Tato diplomové práce se skládá ze tří hlavních částí. První část práce obsahuje restaurátorskou dokumentaci k restaurované soše sv. Jana Nepomuckého z České Rybné. Druhou částí je podrobná restaurátorská dokumentace k restaurované stéle s hlavou Bakchantky z areálu zámku Konopiště. Poslední částí je teoreticky zaměřená studie - Vlastnosti ochranných nátěrů na sochařských dílech z umělého kamene, tato teoretická část přímo navazuje na koncepci restaurování děl z areálu zámku Konopiště.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Porovnání fixativů pro techniku pastel
    (Univerzita Pardubice, 2016) Beranová, Kateřina; Hurtová, Alena
    Diplomová práce je zaměřena na porovnání fixativů pro techniku suchý pastel. Testovány byly fixační roztoky vyziny, akrylátové pryskyřice Paraloid B 72 a derivátů celulózy, konkrétně hydroxypropylcelulózy Klucel E, Klucel G a metylhydroxyetylcelulózy Tylose MH 300. Zvolena byla šetrná aplikační metoda pomocí ultrazvukového minizmlžovače pro nanášení fixativ na modelové vzorky. Zkoumána byla účinnost jednotlivých fixačních roztoků a sledovány byly barevné i strukturální změny pastelové vrstvy po aplikaci fixativ. Působením urychleného stárnutí světlem a vlhkým teplem byla vyhodnocena odolnost vůči stárnutí.
  • Náhled
    Diplomová práce teoretickáOtevřený přístup
    Možnosti konzervace povrchu leštitelných vápenců
    (Univerzita Pardubice, 2011) Pařenicová, Petra; Bayer, Karol
    Diplomová práce se zabývá možnostmi konzervačních povrchových úprav na kamenosochařských dílech zhotovených z leštitelných vápenců. V úvodní části jsou popsány vlastnosti a klasifikace leštitelných vápenců, zejména se kapitola soustředí na charakteristiku Adnetského vápence, který se stal stěžejním materiálem v experimentální i praktické části diplomové práce. Další kapitoly teoretické části popisují obecně problematiku koroze a restaurování karbonátových hornin. Podrobněji se práce zabývá konzervací a materiály určenými k povrchové úpravě kamene s historickým vývojem i současným výčtem komerčně vyráběných produktů zvolených k danému ošetření. Experimentální část představuje aplikace, použité metody a výsledky materiálových zkoušek konzervace povrchu leštitelných vápenců.