Digitální knihovnaUPCE
 

Katedra historických věd / Department of History

Stálý URI pro tuto komunituhttps://hdl.handle.net/10195/3872

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 360
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Hrobová výbava v době římské v Čechách
    (Univerzita Pardubice, 2010) Střihavková, Lenka; Jiráň, Luboš; Titz, Pavel
    Předložená práce se zabývá nálezy z hrobů doby římské v Čechách. Popisuje obsah stovky hrobů z různých pohřebišť, srovnává jej a poukazuje na rozdíly ve výbavách ve starší a v mladší době římské.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Pravěké osídlení na Nymbursku
    (Univerzita Pardubice, 2010) Černá, Eliška; Jiráň, Luboš; Sigl, Jiří
    Tato práce je zaměřena na zhodnocení pravěké sídelní struktury na Nymbursku. Stručně popisuje přírodní podmínky a historii archeologického bádání ve sledované oblasti. Důležitou částí je katalog lokalit obsahující souhrnné informace o archeologických aktivitách v dílčích oblastech v určitém období pravěku. Jádrem práce zůstává popis zastoupení kultur v jednotlivých dobách pravěku v závislosti na různých prvcích.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Tematika smrti v drobných prózách májovců
    (Univerzita Pardubice, 2011) Ljubková, Kristýna; Lenderová, Milena; Říha, Ivo
    Tato diplomová práce zkoumá uměleckou reflexi smrti v rámci významové výstavby krátkých próz generace spisovatelů sdružených kolem almanachu Máj vydaného roku 1858. Metodologicky je práce založena na analýze vybraných próz v kontextu historické skutečnosti s přihlédnutím k dobové rozpravě o české literatuře.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Jeroným Colloredo v první čtvrtině 18. století. Příspěvek k informačním a sociálním sítím barokního aristokrata
    (Univerzita Pardubice, 2011) Maršálková, Lenka; Kubeš, Jiří; Prchal, Vítězslav
    Předložená diplomová práce pojednává o možnostech získávání informací, které se nabízely ambicióznímu aristokratovi doby vrcholného baroka na příkladu hraběte Jeronýma Colloreda, markýze di Santa Sophia (1674-1726). V počátcích budování kariéry byli pro hraběte Colloreda významným zdrojem informací jeho čtyři příbuzní z rodu Kinských - dopisoval si s tchánem Václavem Norbertem Oktaviánem a se třemi švagry (Bernardem Františkem Antonínem, Františkem Ferdinandem a Štěpánem Vilémem). Poté, co hrabě Colloredo získal post habsburského guvernéra v Miláně, představoval pro něj spojnici s Královstvím českým jeho zeť, Jan Norbert Libštejnský z Kolovrat, který mimo jiné dohlížel na jeho české statky. O dění ve Vídni informoval hraběte Colloreda agent Jan Oktavián Sachs, kterého hrabě navíc pověřoval různými úkoly. Práce je zasazena do první poloviny vlády Karla VI. a klade si za cíl přinést další poznatky o informačních a sociálních sítích, které si budovali ambiciózní aristokraté.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Knihovna františkánů v Moravské Třebové v kontextu klášterních knihoven na českomoravském pomezí
    (Univerzita Pardubice, 2011) Slovik, Radomír; Škabrada, Jiří; Panoch, Pavel
    Tato diplomová práce se věnuje podrobnému rozboru místnosti stavěné pro specifický účel knihovny františkánského kláštera v Moravské Třebové. Součástí studie je i popis původního knihovního mobiliáře včetně detailů zámečnické práce, výtvarné výzdoby a stavební charakteristiky prostoru knihovny a hledání souvislostí s jinými klášterními knihovnami na českomoravském pomezí.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Být součástí jejich světa: vzpomínky žen bratří Čapků
    (Univerzita Pardubice, 2011) Uher, Jan; Lenderová, Milena; Jiránek, Tomáš
    Tématem předkládané diplomové práce jsou ego-dokumenty manželek bratří Čapků Jarmily Čapkové a Olgy Scheinpflugové. V první části práce se autor postupně věnuje všem ego-dokumentům v pořadí, v jakém byly vydávány, a snaží se je ve stručnosti charakterizovat a analyzovat. Druhá část zkoumá tyto texty pomocí analytické kategorie gender. Témata kapitol druhé části se vztahují k jednotlivým životním cyklům obou žen.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Kamenné artefakty v době bronzové
    (Univerzita Pardubice, 2011) Štark, Marek; Jiráň, Luboš; Titz, Pavel
    Práce nejprve charakterizuje dobu, na kterou se zaměřuje, a následně se věnuje jejímu obecnému chronologickému členění. Dále zahrnuje přehled archeologických výzkumů a nalezených kamenných artefaktů, jejichž obecný popis a zkoumání jejich účelu jsou rozebrány v další kapitole. U vybraných artefaktů, uvedených v kapitole s archeologickými výzkumy je zkoumán jejich účel a vliv na společnost, která je užívala. U těchto předmětů se následně určí jejich typ, dále jejich spojitost s prostředím, ve kterém byly nalezeny, a zařazení do časového období. Klíčové jsou předměty nalezené v oblasti střední Evropy. Jedná se tedy hlavně o artefakty užívané na území dnešních Čech. Z časového hlediska se ústřední pozornost věnuje především starší době bronzové a únětické kultuře, jako hlavnímu představiteli používající kamenné předměty na našem území. Výsledkem by měl být přehled kamenných artefaktů nalezených ve střední Evropě, popsaných v archeologických publikacích.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Odraz života hraběnky Marie Sidonie Chotkové a dění v jejím okolí v osobních denících
    (Univerzita Pardubice, 2011) Henclová Mixánková, Hana; Lenderová, Milena; Rudová, Hana
    Diplomová práce, která se Vám dostává do rukou, se zabývá osobními deníky a korespondencí manželky významného šlechtice konce 18. a počátku 19. století, hraběte Jana Rudolfa Chotka z Chotkova a Vojnína. Na základě nich představuje hraběnku Marii Sidonii Chotkovou, roz. Clary-Aldringen, jako dceru, manželku a matku. Podrobně se tato práce věnuje v úvodu nejen dochovaným pramenům, ale v následujících kapitolách také samotnému životu této ženy a její rodiny. V závěru je práce doplněna o krátkou edici několika hraběnčiných textů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Policejní a magistrátní rada Josef Sebastian Grüner
    (Univerzita Pardubice, 2011) Ubryová, Gabriela; Macková, Marie; Stráníková, Jana
    Práce se zaměřuje na úřednickou kariéru chebského policejního a magistrátního rady J. S. Grünera. Zabývá nejen jeho profesním životem, ale také jeho přátelstvím s německým básníkem J. W. Goethem. Díky tomuto přátelství vešel do povědomí také jako mineralog, geolog a národopisec.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Kostel svatého Jakuba v Rané a počátky středověkého osídlení na Hlinecku
    (Univerzita Pardubice, 2011) Štěpánková, Lucie; Frolík, Jan; Sigl, Jiří
    Tato bakalářská práce se zabývá zpracováním materiálu z archeologického výzkumu u kostela svatého Jakuba v Rané, který proběhl v roce 2006. Tento archeologický materiál je doplněn o povrchové sběry z okolí obce Krouny a archeologické nálezy z obce Malinné. Dále jsou zařazeny kapitoly o přírodních podmínkách, historii Hlinecka a o regionálních badatelích. Součástí práce je i kresebná a fotografická dokumentace archeologických nálezů a lokalit.