Přístup k e-verzi:Práce bude přístupná bez omezení od roku 2021
Studijní obor:Hodnocení a analýza potravin
Abstrakt:
Teoretická část diplomové práce obsahuje kapitoly, které se zabývají charakteristikami rodu Arcobacter spp., jejich výskytem, a s tím spojenými alimentárními dopady. V dalších kapitolách je věnován prostor pro antimikrobiální látky a vlivy působící na mikroorganismy, antioxidační sloučeniny, charakteristiku a technologii výroby piva a pro antimikrobiální vlivy piva a vína. Experimentální část diplomové práce je zaměřena na přežívání Arcobacter spp. v některých nápojích. Byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace ethanolu pro některé druhy arkobakterů. Dále bylo zjišťováno přežívání vybraných arkobakterů v testovaných vzorcích několika druhů piv a v modelu žaludečního obsahu. Výsledky jsou porovnány se stanoveným obsahem typických antioxidačních sloučenin metodou kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí a s hodnotami antioxidační aktivity stanovené různými metodami.