Tato diplomová práce se zabývá stanovením vybraných fenolických látek v čajích a vlivem přípravy na jejich obsah. Tyto látky jsou separovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systému s obrácenými fázemi s UV detekcí. Metoda pro stanovení vybraných fenolických látek byla nejprve optimalizována a následně aplikována na analýzy vzorků čajů. Pro analýzu byla použita gradientová eluce, kolona plněná povrchově porézními částicemi, mobilní fáze voda : acetonitril s kyselinou fosforečnou a UV detektor s diodovým polem. Čaj je významným zdrojem fenolických látek. V této práci je porovnáván obsah těchto látek mezi zeleným, černým a bílým čajem a také obsah mezi sypanými a sáčkovými čaji. Dále je zde sledována závislost koncentrace fenolických látek na době louhování po dobu až 24 hod. Proměřením vybraných vzorků za různých podmínek byl zjištěn vysoký obsah kofeinu (až 400 mg.l-1) u všech analyzovaných čajů a vyšší obsah katechinů u zeleného sáčkového čaje.