Tato diplomová práce se zabývá analýzou silic v bylinných nápojích s využitím mikroextrakce jednou kapkou metodou přímého vzorkování. Výsledky byly porovnány s analýzou byliny, při které byla použita mikroextrakce jednou kapkou metodou headspace. Získané složky silic byly analyzovány na plynovém chromatografu s plamenovým ionizačním detektorem. Analyzováno bylo deset vzorků bylinných čajů. Teoretická část popisuje vliv silic na zdraví člověka a využití bylin v běžném životě. Dále je popsán čaj jako nápoj, jeho historie, složení a výroba. V neposlední řadě jsou popsány různé extrakční a mikroextrakční techniky. Důraz je kladen na metodu mikroextrakce kapalnou fází, její historii, princip, instrumentaci a aplikace v různých odvětvích. Experimentální část je zaměřena na použité pracovní postupy, přístroje a chemikálie. Výsledky a diskuze se zabývají optimalizací teplotního programu a podmínek mikroextrakce jednou kapkou. Kvantitativní zastoupení silic v bylinných nápojích bylo vyhodnoceno metodou kalibrační křivky. Kvalitativní zastoupení silic v bylinných nálevech i bylinách bylo vyhodnoceno metodou standardního přídavku.