Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works ÚHV FF (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/35361

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 467
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Zilvárové z Pilníkova, dějiny a hmotná kultura rodu ve středověku a raném novověku s důrazem na stavební památky s rodem spojené
    (Univerzita Pardubice, 2024) Mayerhofer, Ondřej; Šeda, Bohdan; Panoch, Pavel
    Tato bakalářská práce se zabývá východočeským šlechtickým rodem Zilvárů. Klade si za cíl zjistit a zachytit historii rodu, zmapovat a popsat jejich panství a stavby. Hlavní důraz je kladen na jejich stavební činnost a stavby s rodem spojené. Cílem je také dát všechny zjištěné poznatky do vzájemných souvislostí a sepsat do jedné práce, neboť takové souvislé dílo dosud neexistuje
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Bulharsko optikou francouzské publicistiky 1878-1916
    (Univerzita Pardubice, 2024) Rangelova, Milena Alexandrova; Lenderová, Milena; Vydra, Zbyněk
    Bakalářská práce zkoumá jaké texty se o Bulharsku ve Francii psaly od obnovení bulharského státu až po začátek první světové války a jaký vytvářely obraz této balkánské země. Hlavním cílem bylo shromáždit prameny k analýze a zhodnotit, jak se o Bulharsku psalo. Byla využita encyklopedická hesla a 10 článků z periodika Revue des deux mondes. Práce je rozdělena na dvě části: teoretickou, která nastíní historický kontext a vzájemné vztahy, a praktickou, která porovnává texty o Bulharsku. Zjištění ukazují, že francouzští autoři se Bulharskem zabývali a jejich názory se měnily od soucitného pohledu před rokem 1878, přes obdivný na konci 19. století, až po znepokojený při vstupu do první světové války. Práce může posloužit jako základ pro další studium francouzsko-bulharských kulturních vztahů v daném období.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Obec Slepotice ve století proměn (od poloviny 19. do poloviny 20. stol.)
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kaplanová, Lada; Šebek, František; Stoklasová, Hana
    Tato bakalářská práce se zabývá vývojem obce Slepotice, jež se nachází v pardubickém okrese, v období přibližně od poloviny 19. století po poloviny 20. století. Má objasnit vývoj před tímto vymezeným obdobím, který je orientován na nejstarší dějiny, současně s obyvatelstvem a usedlostmi. Věnuje se zmapování katastru, zároveň s proměnou a vývojem zástavby na tomto území. Zaměřuje se na počet a strukturu obyvatel a domů. Dále tato práce věnuje pozornost životu v obci, který je doprovázený vývojem školství a souvisejícími událostmi, které dobu doprovázeli.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Cestování šlechty do Afriky na počátku 20. století na příkladu rodu Kinských
    (Univerzita Pardubice, 2024) Mužíková, Adéla; Homolová, Dita; Hanulík, Vladan
    Práce je zaměřena na cestování šlechty do Afriky na počátku 20. století. Protagonistou práce je František Josef Kinský (1879-1975), který patřil k nejznámějším, nejuznávanějším a nejzcestovalejším aristokratům své doby. Jeho deníky a dopisy rodině se zachovaly v SOA Zámrsk. Veškerá korespondence i deníky jsou psány ručně a v německém jazyce. Je v nich podrobně zaznamenána cesta do Afriky i každodenní činnosti šlechtice počátkem století.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vojenští zběhové na panství Litomyšl a Lanškroun ve druhé polovině 18. století
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hanušová, Simona; Prchal, Vítězslav; Jiránek, Tomáš
    Bakalářská práce se věnuje problematice dezertérů v armádě habsburské monarchie na příkladu dvou velkostatků v období druhé poloviny 18. století. Práce popisuje vojenského uprchlíka, poukazuje na jeho činy a dopady v armádě a formuluje důvody k útěku z pluku. Příklady dopadení, správy a trestů páce poukazuje na pramenech z Litomyšle a Lanškrounu, které se doplňují patenty a nařízeními vydávanými Marií Terezií platící pro celou monarchii.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Výcvik československých paravýsadků ve Velké Británii za druhé světové války
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hoňka, Jakub; Němeček, Jan; Jiránek, Tomáš
    Bakalářská práce se zabývá československými výsadkáři za druhé světové války. Ve své práci jsem si dal za úkol zpracovat systém přípravy československých výsadků do protektorátu během druhé světové války na britských Special Training Schools (STS) v souvislosti s úkoly, které jim byly stanoveny vedením československého zahraničního odboje a tuto přípravu zařadit do celkové koncepce výsadků Special Operations Executive do okupované Evropy.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Archeologický výzkum polních opevnění z 18. století v Čechách se zvláštním zřetelem na Liberecko
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hradecký, Vladislav; Musil, Jan; Frolík, Jan
    Cílem bakalářské práce je dokumentace reliktů rakouského polního opevnění na Prosečském hřebeni mezi Lukášovem u Liberce a Jabloncem nad Nisou, jejich zařazení do kontextu dobové fortifikační architektury a historických událostí 18. století. Získaná data byla vyhodnocena a vizualizována prostřednictvím geografických informačních systémů. Získaný virtuální model posloužil k rekonstrukci možných palebných zón rakouského dělostřelectva.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Barokní kostely na panství Loučeň-Dobrovice a jejich stavebněhistorický vývoj
    (Univerzita Pardubice, 2024) Rylich, Martin; Šeda, Bohdan; Janáček, Michal
    Tato práce se snaží rozšířit dle názoru autora nedostatečné poznání nejen stavebního vývoje kostela Nanebevzetí Panny Marie na Loučeni. Jejím cílem je také určit architekty, jež se na jeho výstavbě v první čtvrtině 18. století podíleli. První část práce se zaměřuje na stavební činnost rodiny Valdštejnů a architekty, kteří v jejích službách působili, dále na porovnání vybraných sakrálních staveb těchto architektů a výsledné vyhodnocení autorství loučeňského kostela. Druhou částí je stavebněhistorický průzkum, vedený dle příslušné metodiky, obsahující popis objektu, jeho stavební vývoj, hodnocení a také bohatou obrazovou přílohu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Důsledky odsunu sudetských Němců na nožířský průmysl Šluknovska
    (Univerzita Pardubice, 2024) Mládek, Matěj; Jiránek, Tomáš; Macková, Marie
    Tato práce se zabývá odsunem sudetských Němců z oblasti Šluknovska, který probíhal po skončení druhé světové války v letech 1945-1948, dopadem této události na tamější nožířský průmysl, ale také snahou zasažených průmyslových podniků své německé zaměstnance před odsunem ochránit. V prvních kapitolách jsou také přiblíženy demografické a politické poměry Sudet, stejně tak historie regionálního nožířství. Práce stojí na analýze a interpretaci mezipodnikové a úřední korespondence, sčítacích aparátech a hlášeních o stavu německé menšiny.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vojenský špitál v pevnosti Josefov v 1. polovině 19. století ve světle komisních protokolů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Matoušková, Michaela; Prchal, Vítězslav; Jiránek, Tomáš
    Bakalářská práce se zabývá vojenským špitálem v pevnosti Josefov v 1. polovině 19. století, přičemž je z velké části založena na informacích získaných z komisních protokolů z let 1816 až 1846. Zabývá se také rozborem a interpretací těchto pramenů. Hlavní oblastí zájmu práce jsou pacienti vojenského špitálu v Josefově v daném období, jejich zázemí, strava, onemocnění a s tím související velící, lékařský a strážní personál. Součástí je i výpočet průměrného počtu pacientů, průměrné úmrtnosti a posouzení kvality péče o nemocné. Práce se dotýká také obecného vývoje vojenské medicíny a reforem, které vedly ke zlepšování péče o raněné a nemocné vojáky.