Digitální knihovnaUPCE
 

Katedra literární kultury a slavistiky / Department of Literary Culture and Slavic Studies

Stálý URI pro tuto komunituhttps://hdl.handle.net/10195/35354

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 407
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Textařská alter-ega rappera Jamese Colea
    (Univerzita Pardubice, 2024) Tichánek, Adam; Studený, Jiří; Šrámek, Petr
    Práce je věnována lyrickým subjektům v textech Jamese Colea se zaměřením na alter-ega, která na svých albech používá. Postihuje období od prvních zvukových záznamů interpreta po rok 2018. Zabývá se vlivem slam poetry na hiphopovou lyriku.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Pozice literatury v meziválečném časopise Eva
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hodinářová, Šárka; Korábková, Kateřina; Kudláč, Antonín
    Hlavním cílem této bakalářské práce je zmapovat pozici literatury v meziválečném časopise Eva, který je určen vzdělaným čtenářkám, samotný podnázev od 11. ročníku zní Časopis vzdělané ženy. Pomocí vymezených dílčích cílů se pokusíme zjistit kolik je v Evě literatury, jakou zde má literatura funkci, v jaké formě se literatura vyskytuje, jak vypadá a kdo ji píše. Bude nás zajímat, jestli byla literatura jako taková pro Evu důležitá, či byla jen prvkem, který v ní byl vedlejší. Krátce se budeme také věnovat literární publicistice, která je v Evě otiskována. Zkoumat budeme texty publikované v časopise Eva od roku 1928 až do roku 1938 tedy díly vycházející za první republiky a druhé republiky. Krátce zmíníme i konec druhé republiky a období protektorátu Čechy a Morava, kvůli doplnění dalšího vývoje tohoto časopisu, jelikož se v poválečné době mění. V teoretické části čtenáře za pomoci odborné (sekundární) literatury seznámíme s literaturou a publicistikou za první republiky, druhé republiky i protektorátu a také s tehdejším postavením žen ve společnosti, jelikož časopis Eva byl určen právě jim. V praktické části se už zaměříme na samotný časopis, který budeme analyzovat a následně interpretovat naše výsledky v souladu s cíli práce.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Literární a publicistická tvorba "aktivisty" Vojtěcha Roznera
    (Univerzita Pardubice, 2024) Holá, Zuzana; Korábková, Kateřina; Kudláč, Antonín
    Cílem bakalářské práce Literární a publicistická tvorba "aktivisty" Vojtěcha Roznera je představení tvůrčí osobnosti tohoto spisovatele, komentované zmapování jeho literární a částečně i publicistické činnosti a sestavení osobní bibliografie. Veškerá autorova aktivita je zasazena do kulturního kontextu doby, ve které Vojtěch Rozner žil a tvořil - tedy do období první republiky, druhé republiky a protektorátu. Práce se věnuje i vlivům a tématům rezonujícím společností, které ovlivnily autorovu činnost. Dále práce představuje skupinu Aktivisté, ve které Rozner působil, periodika, do kterých publikoval, i literární soutěž Nový zítřek z roku 1942, jejímž byl účastníkem. Primárními zdroji je především beletristická a publicistická tvorba Vojtěcha Roznera, stejně jako periodika, která o autorovi psala a reagovala na něho. Všechny postřehy podkládá odborná literatura zabývající se především politicko-kulturním klimatem doby. Východiskem práce je nejen autorova bibliografie a životopis, ale také vývoj obrazu jeho smýšlení o oblasti umělecké, literární i politické.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Kritická reflexe románu Bílá Voda
    (Univerzita Pardubice, 2024) Tonarová, Kateřina; Pató, Marta; Šrámek, Petr
    Bakalářská práce mapuje kritickou recepci románu Bílá Voda Kateřiny Tučkové v prostředí české literární a mediální kultury, a to od jejího vydání na konci dubna 2022 do dubna 2023, kdy se diskuze přenesla do akademického prostředí. Práce představuje Trávníčkovu teorii recepčních polí, která slouží jako ukotvení praktické části. Cílem práce je shromáždění a utřídění relevantních příspěvků a následné vytyčení významných faktorů, jenž diskuzi o oceněné knize formovaly.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Bíla hora a pobělohorská doba ve vybraných českých prózách druhé poloviny 20. století
    (Univerzita Pardubice, 2024) Dostálová, Eliška; Kudláč, Antonín; Říha, Ivo
    Obsahem bakalářské práce Bílá hora a pobělohorská doba ve vybraných českých prózách druhé poloviny 20. století je rozbor a následná komparace tří vybraných prozaických děl, které se dějově inspirují obdobím kolem bitvy na Bílé hoře a době po ní. Jedná se o román Karla Michala Čest a sláva z roku 1966, povídku Ludvíka Součka Zájem Galaxie vydanou v roce 1985 a nakonec povídkový cyklus Jaroslava Bočka Den pro císaře a jiné lidi z roku 1984. Hlavním cílem práce je poznání rozličných způsobů uměleckého zobrazení historických událostí ve vybraných prózách a pochopení toho, jak tato zobrazení ovlivnila doba jejich vzniku.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Literatura v českém prostředí YouTube
    (Univerzita Pardubice, 2024) Dmitrieva, Mariia; Korábková, Kateřina; Studený, Jiří
    Bakalářská práce se zaměřuje na literární obsah v českém prostředí YouTube a jeho podoby. Soustředí se zejména na způsoby prezentace literatury na YouTube a jejich funkci v literární komunikaci. Práce zkoumá YouTube jako platformu webu 2.0 a literární kreativitu specifickou pro ni. Jsou zde představeny analýzy 11 konkrétních českých literárních YouTube kanálů a je sestavena charakteristika každé ze tří kategorií kanálů. Práce zahrnuje komparaci jednotlivých kanálů YouTube a také kategorií v ní uvedených.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Aparátník umělcem. Literární tvorba Miroslava Müllera (1926-1997) v kontextu normalizační kultury
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vinter, Vojtěch; Kudláč, Antonín; Studený, Jiří
    Tato magisterská práce představuje v co největší výzkumné šíři osobnost Miroslava Müllera (1926-1997), vysokého stranického funkcionáře a vedoucího oddělení kultury ÚV KSČ v letech 1972-1989. Specifikum předkládané práce je zejména komparace dobového stavu populární literatury, který Müller sám aktivně instrumentalizoval, v opozici s tím, jak tyto vlivy zpracovával ve své vlastní literární tvorbě. Práce si zároveň klade za cíl zpracovat ještě stále parciální informace o politické a kulturní roli Miroslava Müllera na ÚV KSČ. Zejména pak potom právě roky normalizačního dvacetiletí, kdy byl Müller pravděpodobně jedním z nejaktivnějších autorů politicko-kulturních represí, včetně takzvané Anticharty. Specifickou součástí tohoto výzkumu pak bude zohlednění pozice Miroslava Müllera jakožto vysokého stranického funkcionáře a současně spisovatele při zkoumání vlivu této dvojí identity na kritický ohlas jeho tvorby.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Recepce knihy Evy Kantůrkové Přítelkyně z domu smutku v dobovém kontextu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Valíková, Gabriela; Pató, Marta; Šrámek, Petr
    Práce je věnována výzkumu přijetí knihy Přítelkyně z domu smutku od Evy Kantůrkové v samizdatových a exilových periodikách. Zabývá se problematikou zakázané literatury a jejích autorů, kteří do československé literární kultury přispívali. Práce zasazuje poznatky do kontextu literární kultury 70. a 80. let 20. století v Československu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Spisovatel Viki Shock v kontextu české literární kultury po roce 1989
    (Univerzita Pardubice, 2024) Barcalová, Adéla; Kudláč, Antonín; Kouba, Miroslav
    Bakalářská práce shrne a zhodnotí literární tvorbu českého spisovatele Viktora Pípala (narozen 1975), jenž na literárním poli působí pod pseudonymem Viki Shock od 90. let 20. století. V české kultuře, co do působnosti, účinkuje nejen jako mnohostranný umělec, prozaik a básník, ale rovněž jako hudebník, výtvarník, nakladatel a publicista. Cílem této bakalářské práce je zařadit jeho literární tvorbu do uměleckých proudů a prozkoumat kritický ohlas jeho textů. Základní metoda výzkumu bude spočívat v naratologické analýze jeho nejvýznamnějších děl.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Alternativy věku páry: současný český steampunk
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šulcová, Kateřina; Kudláč, Antonín; Korábková, Kateřina
    Bakalářská práce se zabývá českým literárním steampunkem, retrofuturistickým žánrem fantastiky pracujícím s prvky 19. století. Představuje tento žánr v kontextu jeho vývoje a problematiky jeho vymezení odborným diskursem, především však zkoumá podoby, jakých nabývá v české literatuře a částečně i fanouškovské subkultuře, a pokouší se stanovit distinktivní znaky současného českého steampunku pomocí metody žánrové analýzy.