dc.contributor.advisor |
Mikšík, Ivan |
|
dc.contributor.author |
Zmatlíková, Zdeňka
|
|
dc.date.accessioned |
2009-07-03T13:37:46Z |
|
dc.date.available |
2009-07-03T13:37:46Z |
|
dc.date.issued |
2009 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/34311 |
|
dc.description.abstract |
Práce se zabývá využitím elektroforetických, chromatografických metod a jejich spojení s hmotnostně spektrometrickými metodami (CE, CE-MS, HPLC-MS) pro analýzu posttranslačních modifikací (glykací) proteinů, jmenovitě albuminu. Teoretická část je věnována albuminu, problematice posttranslačních modifikací proteinů se zaměřením na glykace, mechanismům CE separace peptidů a proteinů se zaměřením na CZE, výběru vhodných separačních podmínek, možnostem potlačení adsorpce proteinů na stěnu kapiláry, zlepšení citlivosti detekce, detekčním systémům a využití CE metod pro analýzu proteinů Experimentální část přibližuje používané chemikálie, instrumentaci a metody používané pro tyto studie. Jsou zde také popsány postupy používané pro přípravu jednotlivých vzorků. Ve výsledcích a diskuzi jsou shrnuty veškeré získané výsledky a poznatky. Tato kapitola je rozdělena do tří částí. Jednotlivé části jsou věnovány používaným metodám (CE, CE-MS, HPLC-MS). |
cze |
dc.format |
68 s. |
cze |
dc.format.extent |
9515717 bytes |
|
dc.format.mimetype |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
cze |
dc.subject |
posttranslation modification |
eng |
dc.subject |
non-enzymatic glycation |
eng |
dc.subject |
albumin |
eng |
dc.subject |
Capillary electrophoresis |
eng |
dc.subject |
Capillary zone electrophoresis |
eng |
dc.subject |
HPLC-MS |
eng |
dc.subject |
posttranslační modifikace |
cze |
dc.subject |
neenzymatická glykace |
cze |
dc.subject |
albumin |
cze |
dc.subject |
Kapilární elektroforéza |
cze |
dc.subject |
Kapilární zónová elektroforéza |
cze |
dc.subject |
HPLC-MS |
cze |
dc.title |
Analýza posttranslačně modifikovaných (glykovaných) proteinů metodami kapilární elektroforézy |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of posttranslational modified (glykated)proteins by capillary electrophoresis |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.date.accepted |
2009 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis is concerned with utilization electrophoretic, chromatographic methods and their on-line coupling to mass spectrometry (CE, CE-MS, HPLC-MS) for analysis of posttranslation modification (glycation) of proteins, especially of albumin. The theoretical part describes albumin, the problems of posttranslation modification of proteins with a focus on glycation, CE separation mechanisms of peptides and proteins with a focus on CZE, the choice of appropriate separation conditions, possibilities of supressing adsorption of proteins to inner wall of the capillary, improving of the detection sensitivity, various types of detection systems and utilization CE methods for analysis of proteins. The experimental part describes chemicals, instrumentation and methods used for this study. The preparation of individul samples is also desribed. Results and findings are summarizied and discussed in the last part of this study. This chapter is divided into three parts. Individual sections are devoted to the used methods (CE, CE-MS, HPLC-MS). |
eng |
dc.description.department |
Katedra biologických a biochemických věd |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analýza biologických materiálů |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Mgr. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D20345 |
|
dc.thesis.degree-program |
Speciální chemicko-biologické obory |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |