dc.contributor.advisor |
Královský, Josef |
|
dc.contributor.author |
Drdová, Šárka
|
|
dc.date.accessioned |
2009-07-03T12:59:43Z |
|
dc.date.available |
2009-07-03T12:59:43Z |
|
dc.date.issued |
2009 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/34222 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá různými vlivy přípravy černého a zeleného čaje na obsah fenolických látek, které se stanovují metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V teoretické části je bližší seznámení s čajem a jeho výrobou. Podrobně jsou popsány složky čaje a jejich prospěšný účinek na lidské zdraví. V experimentální části je analyzováno 18 fenolických látek vyskytujících se v čaji vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s UV detekcí (HPLC-UV). V závěrečné části práce byly srovnávány obsahy fenolických látek v čajových nálevech při různé době luhování čajových lístků. |
cze |
dc.format |
76 s., 11 s. přílohy |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.subject |
tea |
eng |
dc.subject |
phenolic substances |
eng |
dc.subject |
Cctechins |
eng |
dc.subject |
HPLC-UV |
eng |
dc.subject |
tea preparation |
eng |
dc.subject |
Čaj |
cze |
dc.subject |
Fenolické látky |
cze |
dc.subject |
katechiny |
cze |
dc.subject |
příprava čaje |
cze |
dc.title |
Vliv přípravy čaje na obsah fenolických látek |
cze |
dc.title.alternative |
The influence of tea preparation on the quantity of phenolic compounds |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Beňová, Blanka |
|
dc.date.accepted |
2009 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis deals with different influence of black and green tea preparation on phenolic substances content. To set their content high-performance liquid chromatography was used. In the theoretical part there is more detailed description of tea and its processing and manufacturing. Precisely described are all tea compounds and its positive impact on human health. n the experimental part 18 phenolic substances found in tea were analysed by using high-performance liquid chromatography with UV detection (HPLC-UV). Phenolic compounds contents in tea solutions were compared in the last part of the thesis. Contents were compared according to different infuse times. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D20453 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |