Abstrakt:
Teoretická část diplomové práce charakterizuje rod Arcobacter, zabývá se jeho výskytem, vlastnostmi, jeho patogenitou, metodami inhibice a především fyzikálními a chemickými faktory využívané pro růst a přežívání rodu Arcobacter spp. Práce byla zaměřená na růstové charakteristiky A. butzleri v laboratorním médiu při teplotách 25, 30 a 37 °C a s různým obsahem chloridu sodného. Bylo pracováno s celkovými koncentracemi 1, 2, 3 a 4% NaCl v CASO bujónu. Dále byla práce zaměřená na schopnosti buněk adaptace na vybrané koncentrace NaCl. Na závěr byl zkoumán vliv vybraných cukrů a AMK v prostředí 2 a 3% NaCl na růst A. butzleri. V této práci bylo zjištěno, že A. butzleri nejlépe rostl při 25 a 30 °C. Za přídavku solí A. butzleri rostl nejlépe v bujónu s koncentrací 0,5 ? 2% NaCl. V přítomnosti 3 a 4% NaCl byly naměřeny velmi nízké ?nulové? absorbance (hodnoty od 0 do 0,060), ale po vyočkování na CASO agary byl zjištěn růst arkobakterů i v těchto koncentracích po 24 hod. Dále bylo zjištěno, že po růstu A. butzleri v živném médiu s koncentrací 3% NaCl, došlo k adaptaci buněk na prostředí s vyšším osmotickým tlakem. Vyšší hodnoty absorbancí s delší dobou růstu byly zaznamenány v živném médiu s obsahem 1, 2, 3 a 4% NaCl. Zároveň u koncentrace 4% NaCl byl patrný zákal a naměřeny vyšší absorbance, a to především u teploty 30 °C. Na závěr byl zkoumán vliv cukrů maltóza, glukóza a aminokyselin L-histidin a L-asparagin v koncentraci 2 a 3% NaCl při 30 °C a nebyl shledán významný vliv na růst a přežívaní A. butzleri. Přidané látky nezpůsobily žádné změny v naměřených hodnotách absorbancí v živném médiu s vyšší koncentrací chloridu sodného. Tyto látky pravděpodobně nemají pro buňky A. butzleri osmoprotektivní účinek.