Edice vybraných kuchařských receptů Filipiny Šlikové z let 1790 - 1843

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Lenderová, Milena
dc.contributor.author Miklovičová, Lucie
dc.date.accessioned 2009-06-22T14:53:30Z
dc.date.available 2009-06-22T14:53:30Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/33264
dc.description.abstract Cílem práce je provést sondu do šlechtického stravování na základě rozboru kuchařské knihy Filipiny Schlikové z let 1790-1843. Úkolem bylo zmapovat změny ve šlechtických kuchyních v souvislosti s příchodem nových druhů potravin. Rozbor pramene nám umožnil pozorovat nově příchozí zahraniční impulsy, které ovlivňují nejen skladbu pokrmů podávaných během dne, ale i samotné stolování. Součástí mé práce je také edice vybraných receptů z hraběnčiny kuchařky. cze
dc.format 63 s. cze
dc.format.extent 1459670 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení cze
dc.subject aristocracy eng
dc.subject Filipina Schlik eng
dc.subject nee Nostitz - Rieneck (1766 - 1843) eng
dc.subject cookery - books eng
dc.subject food of aristocracy eng
dc.subject 19th century eng
dc.subject Šlechta cze
dc.subject roz. Nostitz-Rieneck (1766 - 1843) cze
dc.subject 19. století cze
dc.subject Filipina Schliková cze
dc.subject šlechtické stravování cze
dc.title Edice vybraných kuchařských receptů Filipiny Šlikové z let 1790 - 1843 cze
dc.title.alternative Edition of Filipina Schlik's cooking recipes from 1790 to 1843. eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.contributor.referee Hanulík, Vladan
dc.date.accepted 2009
dc.description.abstract-translated Following essay deals with the boarding habits of aristocracy in 19th century. The first part of the work focuses on perception of food in general. We don´t only study primary function of food, which consist in satiating one of basic physiological needs, but we also devote to social, cultural and religion meaning of food too. In the next chapter we try to map the changes that took place during 19th century, especially in aristocratic and noble feeding habits. Next part of the work is devoted to the House of Nostitz and its history till the 17th century. The biography of the countess is the main them of this chapter. Foreign and Czech culinary documents, their authors, a signification or their structure are subject of the third chapter. Last two chapters are based on analysis of cookery - book of the countess Schlik (between the years 1790 ? 1843). eng
dc.description.department Katedra historických věd cze
dc.thesis.degree-discipline Kulturní dějiny cze
dc.thesis.degree-name Bc. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta filozofická cze
dc.identifier.signature D20526
dc.thesis.degree-program Historické vědy cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet