Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works ÚChTML FCHT (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/30338

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 136
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Formulace a studium ochranných vlastností nátěrových hmot s obsahem zinku, vodivých polymerů a vybraných sulfidů a oxidů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Veselý, Ondřej; Kohl, Miroslav
    Tato bakalářská práce se zabývá studiem vlivu struktury, složení a koncentrace organických a anorganických pigmentů s obsahem zinku, vodivých polymerů a vybraných sulfidů a oxidů na antikorozní a fyzikální vlastnosti organických povlaků na bázi epoxyesterové pryskyřice. Byly porovnávány vlastnosti nátěrových hmot s obsahem nově syntetizovaného organického pigmentu - polyanilin. Zinkem pigmentované nátěrové hmoty obsahující organický pigment byly porovnávány s nátěrovými hmotami, které byly pigmentované anorganickými pigmenty, jednalo se o sulfid zinečnatý, oxid zinečnatý, sulfid molybdeničitý a oxid molybdenový. U všech pigmentů byla stanovena jejich hustota a olejové číslo, z nichž byla následně vypočtena kritická objemová koncentrace, také bylo sledováno pH a měrná elektrická vodivost roztoků pigmentů v závislosti na čase. Organické povlaky byly aplikovány na skleněné a ocelové panely. Následně u nich byly testovány jejich fyzikálně - mechanické vlastnosti, jako je odolnost organického povlaků vůči ohybu, úderu, vrypu, hloubení a byla také stanovena přilnavost organického povlaku mřížkovou metodou. Ocelové panely, opatřeny organickými povlaky, byly také podrobeny zrychleným korozním zkouškám, při nichž byla sledována jejich antikorozní účinnost. Organické povlaky byly vystaveny i vlivu nepřímých korozních zkoušek, jako je elektrochemické měření lineární polarizace a stanovení odolnosti vůči vodnému roztoku elektrolytu v závislosti na pH.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Testování ochranných vlastností nátěrových hmot s obsahem, zinku, vodivých polymerů a vybraných kovových pigmentů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zeithaml, Josef; Kohl, Miroslav
    V rámci této bakalářské práce byla studována problematika vlivu vybraných pigmentů (polyanilinová sůl, hliník, hořčík), na mechanické vlastnosti a antikorozní účinnost zinkem pigmentovaných nátěrových systémů na bázi rozpouštědlového typu epoxyesterové pryskyřice. Zinkem pigmentované nátěrové hmoty jsou považovány za jeden z nejúčinnějších způsobů protikorozní ochrany. Vzhledem k ekonomickým a ekologickým důvodům, je však žádoucí vyvinout nátěrové systémy, které by snížily obsah zinku a přitom poskytovaly srovnatelnou, ne-li lepší ochranu proti korozi. Byly naformulovány, připraveny a otestovány inovativní nátěrové hmoty se sníženým obsahem zinku, s obsahem vodivým polymerem a dalších vhodných kovových pigmentů (hořčík a hliník) pro posílení ochranného mechanismu působení. U všech pigmentů byla stanovena jejich hustota a olejové číslo, z nichž byla následně vypočtena kritická objemová koncentrace, také bylo sledováno pH a měrná elektrická vodivost roztoků pigmentů v závislosti na čase. Organické povlaky byly aplikovány na skleněné a ocelové panely. Následně u nich byly testovány jejich fyzikálně-mechanické vlastnosti, jako je odolnost organického povlaků vůči ohybu, úderu, vrypu, hloubení a byla také stanovena přilnavost organického povlaku mřížkovou metodou. Ocelové panely, opatřeny organickými povlaky, byly podrobeny zrychleným korozním zkouškám, při nichž byla sledována jejich antikorozní účinnost. Lze konstatovat, že práce zaměřená na výrobu a testování nátěrových hmot s definovaným složením pro protikorozní ochranu se sníženým obsahem zinku přinesla řadu pozitivních výsledků a přínosů. Nové formulace nátěrů, obsahující kombinaci zinku, hliníku, hořčíku a vodivého polymeru polyanilinové soli, byly úspěšně vyvinuty a aplikovány. Výsledky naznačují, že nové formulace nátěrů mají potenciál poskytnout srovnatelnou, ne-li lepší ochranu než tradiční nátěry s vyšším obsahem zinku.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Studium aktivity sikativu na bázi vanadu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Petzný, Vojtěch; Honzíček, Jan
    Práce pojednává o sikativu na bázi vanadu, a popisuje jeho aktivitu v nátěrových filmech v porovnání s komerčním sikativem. V první části je zpracována literární rešerše na téma polyesterových pryskyřic, kde je více pozornosti věnováno alkydovým pryskyřicím v průmyslu nátěrových hmot a roli sikativů v tomto průmyslu. Druhá část bakalářské práce se zabývá sledováním mechanických vlastností vybraných komerčních alkydových pryskyřic, ke kterým byl přidán sikativ na bázi vanadu v různých koncentracích.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Sikativační vlastnosti komplexů manganu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vrubel, Štěpán; Honzíček, Jan
    Tato bakalářská práce se zabývá vlivem manganatých komplexů na zasychání a další vlastnosti alkydových pryskyřic. Teoretická část se zabývá výrobou alkydových pryskyřic, jejich dělením, surovinami na jejich výrobu a sikativy používanými pro jejich vytvrzování. Praktická část popisuje metody, které byly použity pro přípravu a charakterizaci alkydových nátěrů. V diskuzi jsou prezentovány výsledky z měření.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vliv nanostruktur POSS na vlastnosti epoxidového reaktoplastu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zelenka, Marek; Machotová, Jana
    Tato práce pojednává o nanokompozitech na bázi epoxidového reaktoplastu složeného z epoxidové pryskyřice CHS-EPOXY 520, aminového tvrdidla Jeffamine D-2000 a 2 typů nanostrukturního polyhedrálního oligomerního siloxánu (silsesquioxánu, POSS), a to POSS funkcionalizovaného glycidylovými skupinami (EPOSS) a POSS s aminopropylisooktylovými funkčními skupinami (APOSS). Literární rešerše je zaměřena na relevantní témata. Experimentální část se zabývá přípravou nanokompozitů, měřením jejich mechanických vlastností a nasákavosti. Bylo zjištěno, že při použití APOSS došlo ke zhoršení mechanických vlastností a snížení nasákavosti. Při použití EPOSS naopak došlo ke zlepšení některých mechanických vlastností, ale nasákavost se oproti čistému epoxidu nezměnila.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vliv textilních pomocných prostředků při barvení lnu přímými barvivy
    (Univerzita Pardubice, 2024) Maňásková, Karolína; Bayerová, Petra
    Tato bakalářská práce se zabývá barvením lněné tkaniny pomocí přímých barviv v barevném trojúhelníku (žlutá, červená, modrá) s různými smáčecími a ustalovacími prostředky. Práce popisuje metodu barvení a hodnocení procenta vyčerpání barviva z lázně a následné objektivní měření barevnosti, pomocí kterého jsou výsledky vyhodnoceny.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Antikorozní účinnost ochranných organických povlaků s vysokým obsahem kovového zinku
    (Univerzita Pardubice, 2023) Táborský, Jan; Kalendová, Andréa
    Tato bakalářská práce se zabývá studiem antikorozních vlastností organických povlaků s obsahem dvou druhů recyklovaných zinků. Hlavním cílem této práce je porovnat tyto dva druhy recyklovaných zinků s průmyslově standardně používaným zinkem. K dosažení tohoto cíle byly připraveny modelové nátěrové hmoty na bázi epoxidové pryskyřici s obsahem testovaných zinkových pigmentů, jako plnivo byl využit oxid hořečnatý a vápenec. U všech použitých pigmentů a plniv byla stanovena hustota a olejové číslo, z nichž byla následně vypočtena kritická objemová koncentrace. Modelové nátěrové hmoty byly připraveny o různých koncentracích, konkrétně při Q = 40, 50, 60, 70, 80 a 90 %. Tyto nátěrové hmoty byly následně aplikovány na zkušební skleněné a ocelové panely. Poté byla provedena řada testů a zkoušek, které určili antikorozní, chemické a mechanické vlastnosti připravených organických povlaků. Výsledky těchto testů poskytly informace o účinnosti antikorozní ochrany jednotlivými druhy recyklovaných zinků ve srovnání s průmyslově používaným standardním zinkem. Zároveň byly zkoumány mechanické vlastnosti nátěrů, což je důležitým ukazatelem pro posouzení jejich odolnosti v průmyslovém prostředí. Také byla posuzována účinnost jednotlivých typů plniv.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Syntéza nových N,N,P-chelatujích ligandů
    (Univerzita Pardubice, 2023) Sochůrek, Michal; Novák, Miroslav
    V rámci této bakalářské práce byla vypracována literární rešerše zaměřená na přípravu různých N,P-chelatujících ligandů, které mají díky přítomnosti dvou různých heteroatomů charakter hemilabilních ligandů. Tyto hemilabilní ligandy pak mají velké uplatnění v organické katalýze, kdy jejich komplexy jsou schopny katalyzovat velké množství chemických transformací. Největší pozornost byla věnována komplexům přechodných kovů, zejména rutheniu. V experimentální části byly připraveny dva nové N,N,P-chelatující ligandy: 1-[6-difenylfosfanyl)pyridin-2-yl]-N,N-diethylmethanamin a 1-[6-difenylfosfanyl)pyridin-2-yl]-N,N-diisopropylmethanamin, které byly využity na přípravu jejich ruthenatých a cínatých komplexů.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Optimalizace kinetického profilu pohybu tiskové hlavy 3D tiskárny
    (Univerzita Pardubice, 2023) Mencl, Jakub; Prokůpek, Luboš
    Cílem bakalářské práce je provedení optimalizace kinetického profilu tiskové hlavy 3D tiskárny technologie FDM/FFF kartézské konstrukce pomocí funkce Linear Advance obsažené ve firmwaru tiskárny. Byly vybrány 3 materiály - termoplasty PETG (glykolem modifikovaný polyethylentereftalát), PVA (polyvinylalkohol) a HIPS (houževnatý polystyren). U těchto materiálů byly nejprve na tiskárně zjištěny optimální parametry tisku jako je teplota či rychlost retrakce a zjištěna K-hodnota pro funkci Linear Advance. Následně byl pro jednotlivé materiály stanoven MFI a modul pružnosti v tahu tiskové struny. Z těchto 3 materiálů byly zhotoveny vzorky bez provedení optimalizace při dvou rychlostech tisku - 40 mm/s a 120 mm/s. Následně byl přehrán firmware tiskárny a povolena funkce Linear Advance. Poté byly zhotoveny vzorky s optimalizací za využití zjištěných K-hodnot a vzorky pro jednotlivé materiály a rychlosti byly porovnány. Tisk probíhal na modifikované FDM/FFF tiskárně vycházející z tiskárny Flashforge Dreamer 2.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Využití metody DSC a DMA v chemii polymerů
    (Univerzita Pardubice, 2022) Košťál, Lukáš; Večeřa, Miroslav
    Bakalářská práce se zabývá popisem termických a termomechanických analytických metod určených k charakterizaci a měření vlastností polymerních materiálů. Dále se zabývá popisem epoxidových pryskyřic a hvězdicovitých polymerů. Největší důraz je kladen na popis dynamické mechanické analýzy a diferenční skenovací kalorimetrie, které jsou použity k experimentálnímu měření vybraných vzorků epoxidových tělísek s příměsí hvězdicovitých polymerů.