Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KHV FR (BcA.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/29779

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 20
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Restaurování sochy sv. Pavla před západním průčelím kostela Nanebevzetí Panny Marie v Polné s rozšířeným teoretickým a materiálovým průzkumem.
    (Univerzita Pardubice, 2013) Müllerová, Markéta; Pokorný, Martin
    Práce popisuje ve své praktické části restaurování sochy sv. Pavla před kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Polné a v teoretické části se snaží z dostupných informací zjistit původ či autorství sochy světce. Poznatky a fakta, získané z dostupných zdrojů, z pramenů a literatury byly komparovány a následně porovnány s petrografickou analýzou vzorku vápence, odebraného ze samotné sochy světce. Laboratorní analýze a vzájemné komparaci byly podrobeny též: úlomek horniny z lokality těžby vápence a umělý vápenec, zhotovený pro doplnění chybějících částí modelace sochy světce. Součástí teoretické části je také formální popis předmětné skulptury a s ním související ikonografické zobrazení sv. Pavla.
  • Náhled
    Bakalářská práce teoretickáOtevřený přístup
    Průzkum filigránů z chrudimských městských knih od roku 1439 do roku 1787
    (Univerzita Pardubice, 2011) Stružová, Veronika; Kaše, Jiří
    Bakalářská práce za zabývá průzkumem filigránů v Chrudimských městských knihách od roku 1439 až do roku 1787. Filigrány jsou zakresleny a seřazeny podle papíren, kde vznikaly. Je připojena i mapa a grafy, které znázorňují počet nalezených filigránů v knihách.
  • Náhled
    Bakalářská práce teoretickáOtevřený přístup
    Hrací karty v českých sbírkách
    (Univerzita Pardubice, 2011) Caranová, Michaela; Kaše, Jiří; Dřevíkovská, Jana
    Tato práce je věnována hracím kartám, na které se v dnešní době pozapomíná. Je to jedna kapitola z našich dějin, která pomalu, ale jistě upadá do pozadí. Dnes je již jen několik odborníků, kteří se tímto tématem zabývají, a většina lidí považuje hrací karty jen za formu zpestření volného času. Má práce je zaměřena na sady karet, dochovaných v našich sbírkách, speciálně do 17. století. Chtěla bych se také v práci věnovat historii a výrobě karet a některým hrám. Součástí práce je také seznam dohledaných karet v našich sbírkách v podobě tabulky s fotografiemi.
  • Náhled
    Bakalářská práce teoretickáOtevřený přístup
    Metodika restaurátorské dokumentace
    (Univerzita Pardubice, 2011) Krhánková, Kateřina; Kaše, Jiří; Čoban, Josef
    Tato bakalářská práce pojednává o restaurátorské dokumentaci nástěnných maleb. Zabývá se restaurátorskou dokumentací v legislativě České republiky, Slovenské republiky a v mezinárodních chartách dokumentech. Zamýšlí se nad důvody provádění kvalitní dokumentace a stavem restaurátorských zpráv odevzdávaných v ČR v dobách minulých i současných. Snaží se stanovit základní strukturu restaurátorské zprávy a stručně popsat jednotlivé položky, včetně restaurátorského průzkumu, návrhu na restaurování, vlastního restaurátorského zákroku, fotodokumentace, grafické dokumentace a příloh restaurátorské dokumentace.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Restaurování pole č. A6 na Kamenné kašně v Kutné Hoře
    (Univerzita Pardubice, 2011) Studeník, Bronislav; Ďoubal, Jakub; Nejedlý, Vratislav
    Tato práce dokumentuje restaurátorský zásah provedený na poli A6 a pilíři C3 na Kamenné kašně v Kutné Hoře. V jednotlivých bodech je popsána historie, tvarosloví objektu, dále chemicko – technologický průzkum, koncepce restaurátorského zásahu a postup prací. Nakonec je připojena grafická a obrazová příloha dokumentující kompletní zákrok na této památce. Práce je rozšířena průzkumem zabývající se fixací barevné retuše na minerálních tmelech. V jednotlivých bodech jsou popsány cíle rozšiřujícího průzkumu, technologie, proces průzkumu a výsledky. Nakonec je připojena grafická a obrazová příloha dokumentující kompletní rozšiřující průzkum.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Sochařská tvorba Martina Krupky; Restaurování kamenné sochy sv. Jana Nepomuckého z Kostelce u Jičína
    (Univerzita Pardubice, 2011) Novotná, Markéta; Říhová, Vladislava
    T: Tato práce mapuje sochařské dílo východočeského tvůrce Martina Krupky. Soustředí se na okruh dosud neznámých prací, vzniklých v oblasti šlikovských panství v okolí Veliše a Kopidlna. Vymezí charakteristiku Krupkovy tvorby, zvláště v souvislosti se skupinou řezeb v interiéru kostela sv. Václava ve Veliši a skupinou skulptur před tímtéž kostelem. Jádrem práce bude vymezení sochařských postupů, kompozic a dalších tvůrčích aspektů Krupkova díla v letech 1750 - 1775. P: Tato práce popisuje a dokumentuje konzervátorský a restaurátorský zásah provedený na kamenné soše sv. Jana Nepomuckého obce Kostelce. V jednotlivých bodech je popsána historie památky, ikonografie světce včetně úvahy o umělecké hodnotě díla a jeho autorství. Dále je zde popsán stav před restaurováním památky, kompletní chemicko - technologický průzkum a popis jednotlivých postupů samotného restaurátorského zásahu. Součástí této práce je také fotografická dokumentace.
  • Náhled
    Bakalářská práce teoretickáOtevřený přístup
    Ilustrace, typologie a vývoj
    (Univerzita Pardubice, 2010) Janáčková, Lucie; Kaše, Jiří; Kolaříková, Šárka
    Práce se zabývá teorií knižní ilustrace, pokouší se blíže specifikovat a vymezit základní rozdíly mezi pojmy jako ilustrátor, ilustrace, vědecká ilustrace, žánrová ilustrace a dětská ilustrace. Ke každému typu byl sepsán stručný text o požadavcích, které by měl ilustrátor ve své tvorbě splnit. Zároveň byla popsána historie jednotlivých typů, kde je zmapován jejich vývoj v závislosti na dobovém vkusu. Vědecká ilustrace je natolik složité téma, proto byly vybrány jen některé vědní obory, kde dosud hraje důležitou roli a čtenář se s ní může setkat v běžné knižní produkci. Uvedeny jsou i jména významných osobností, v obrazové příloze jsou k nahlédnutí některá z jejich děl, jenž dokládají názorně výtvarné cítění své doby. Poslední část je věnovaná grafickým technikám a jejich stručnému přehledu. Jsou zde popsány nejznámější a nejčastěji užívané techniky v časové posloupnosti.
  • Náhled
    Bakalářská práce teoretickáOtevřený přístup
    Přehled způsobů kartografického a výtvarného vyjádření tištěných map v 16.a 17. století
    (Univerzita Pardubice, 2010) Křenek, Karel; Kaše, Jiří
    Teoretická část bakalářské práce se věnuje rozboru výtvarné a materiálové stránky kartografických děl – atlasů a map tištěných v Evropě od počátku knihtisku do konce 17. století. Úvodní text stručně seznamuje s oborem kartografie a její historií. Dále chronologicky a podle místa působení jsou vyjmenovány klíčové osobnosti tohoto oboru a významná centra, kde tyto osobnosti působily. Samostatnou částí práce je obrazová příloha, obsahující reprodukovaná díla a jejich detaily.
  • Náhled
    Bakalářská práce teoretickáOtevřený přístup
    Papírové tapety orientálního stylu
    (Univerzita Pardubice, 2010) Cikrytová, Tereza; Křížová, Květoslava
    Práce se zaměřuje na téma orientálních tapet. V úvodu jsou definovány důležité pojmy, následuje přehled vývoje tapet od počátků do konce 18. století. Největší pozornost je věnována papírovým tapetám z Číny, jejich námětům, způsobu výroby a používaným materiálům. Závěr je věnován obecnému postupu restaurování. Práce je doplněna bohatou obrazovou přílohou.
  • Náhled
    Bakalářská práce teoretickáOtevřený přístup
    Nově restaurované nástěnné malby v Pardubickém kraji
    (Univerzita Pardubice, 2010) Ševčíková, Patricie; Paukrt, Václav; Turčan, Lubomír
    Práce je věnována nově restaurovaným gotickým nástěnným malbám na území Pardubického kraje, jenž jsou úzce svázány s dnes již zaniklým benediktinským klášterem v Opatovicích nad Labem. Práce je zaměřena na zkoumání těchto maleb po stránce ikonografické, je zde porovnávána technologická výstavba a umělecko historické souvislosti, které měly vliv na vznik těchto nástěnných maleb v období gotického slohu v Čechách.