Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KE FEI (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/28159

Práce obhájené před rokem 2008 jsou uloženy pouze v kolekci Vysokoškolské kvalifikační práce

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 112
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Návrh akviziční karty pro tenzometrické snímače
    (Univerzita Pardubice, 2024) Chocholouš, Martin; Dobrovolný, Martin; Rozsíval, Pavel
    Práce se zabývá návrhem akviziční karty pro záznam dat z tenzometrických snímačů. Teoretická část popisuje problematiku mechanického napětí a deformace. Dále je popsána struktura a funkce tenzometru a jeho můstkové zapojení. Praktická část se zabývá návrhem hardwaru a firmwaru měřicí karty spolu se záznamovým softwarem pro PC.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Analytické aproximace spekter dešťových kapek pro radiotechnické aplikace
    (Univerzita Pardubice, 2024) Albakawe, Ahmad; Fišer, Ondřej; Šebek, František
    Tato diplomová práce se zabývá zpracováním dat z distrometru a následně o nalezení minutové spektra dešťových kapek, intenzitu deště, faktor radarové odrazivosti, aproximační spektrum těchto spekter kapek typu Exponenciální, Marshall-Palmer, Gamma a Modifikovaná Gamma, a měrný útlum mikrovlnného spoje.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Návrh 3D skeneru pro snímání povrchu pohybujících se objektů.
    (Univerzita Pardubice, 2024) Touška, Jiří; Dobrovolný, Martin; Roleček, Jiří
    Tato diplomová práce se zabývá návrhem HW zařízení 3D skeneru pro snímání pohybujících se těles po dopravníkovém pásu. Kontura těles je snímána TOF snímači.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Patch anténní systém s integrovanými rozvody kalibračního signálu
    (Univerzita Pardubice, 2023) Prášil, Lukáš; Zálabský, Tomáš; Rejfek, Luboš
    Tato diplomová práce se zabývá návrhem a konstrukcí signálových rozvodů pro kalibrační signál a analýzou, návrhem a konstrukcí mikropáskové anténní řady. Práce je rozvrstvena do několika části, kde jsou postupně analyzovány a navrhovány dílčí části anténního systému. Jedná se konkrétně o děliče výkonu, směrové odbočnice a návrh patch antény a anténní řady. Práce zahrnuje jak teoretický návrh, poté praktický návrh v simulačním programu CST Studio a následně finální Experimentální ověření na zhotoveném anténním vzorku.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Simulátor signálů pulzních radarů pro dopplerovské signálové zpracování
    (Univerzita Pardubice, 2023) Malý, Marek; Zálabský, Tomáš; Juryca, Karel
    Diplomová práce se zabývá analýzou a návrhem simulačního modelu pulzního primárního radarového systému, ve kterém jsou porovnávány metody pro určení směru příchodu signálu s různými variantami vysílaných pulzních radarových signálů. Teoretická část je věnována problematice primárního zpracování signálu. V praktické části je popsán simulační model vytvořený v prostředí Matlab, s jehož využitím je provedeno porovnávání metod určení směru příchodu signálu s aplikací různých pulzních radarových signálů, včetně simulačního ověření různých vlivů, které je ovlivňují parametry detekce radarových cílů. V závěru je popsáno experimentální ověření měřením pomocí platformy SDR, přes které byl model otestován a validován.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Měření stínící účinnosti polymerních a uhlíkových kompozitů
    (Univerzita Pardubice, 2023) Fous, Petr; Kopecký, Dušan; Rejfek, Luboš
    Tato diplomová práce se zabývá problematikou stínění elektromagnetického rušení (EMI). V teoretické části jsou popsány základní fyzikální vztahy pro elektromagnetické záření a stínící účinnost (SE) a diskutovány příspěvky permitivity, permeability a elektrické vodivosti prostředí k SE. Dále jsou zde představeny zdroje EMI, a metody a přístroje pro měření EMI. EMI v teoretické části je rozděleno na vyzařované emise a vedené emise. Značná část teorie se věnuje testování elektromagnetické odolnosti zařízení, tj. schopnosti přístroje pracovat v podmínkách intenzivního zdroje elektromagnetického záření. Jsou zde také diskutovány metody eliminace EMI a dále způsoby měření SE. Hlavní důraz je kladen zejména na měření SE pomocí vlnovodné metody, která byla použita v rámci diplomové práce a je zmíněna a detailně diskutována v praktické části. Na závěr teoretické části je představena materiálová základna, která se využívá v oblasti vývoje moderních štítů elektromagnetického záření. Poslední kapitola se věnuje rozrůstajícímu se odvětví ohebné a nositelné elektroniky, která využívá pokroků v oblasti vývoje moderních štítů EMI. V praktické části jsou pak blíže specifikovány materiály, jejichž SE byla testována. Použity byly nanostrukturované elektricky vodivé částice, zejména polypyrrolové nanotrubky, expandovaný grafit, a uhlíkové částice Vulcan Carbon, Carbon Pearl a SuperP. Je zde popsána příprava ohebných štítů EMI na bázi kompozitů vodivých nanočástic a polydimethylsiloxanu, včetně jejich úpravy pro dané podmínky měření. Součástí experimentu je rovněž popis testovací stanice využívající síťového vektorového analyzátoru, která byla použita pro měření. Uvedeny jsou i metody její kalibrace. Zevrubně jsou rovněž diskutovány použité vlnovody, jejich vlastnosti a pracovní frekvence. Velkou část praktické části diplomové práce pak tvoří shrnutí a diskuze výsledků měření SE vybraných vzorků, výpočty příspěvků reflexe, transmise a absorpce k celkové SE a v neposlední řadě i diskuze vlivu tloušťky štítu na SE.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Analyzátor vybraných vlastností dvojbranu
    (Univerzita Pardubice, 2023) Kopecký, Petr; Rejfek, Luboš; Beran, Ladislav
    Tato diplomová práce se zabývá návrhem a konstrukcí analyzátoru vybraných vlastností dvojbranu. Teoretická část se věnuje teorii dvojbranů a n-branů obecně a jak je měřit. V praktické části je popsán návrh a postup konstrukce analyzátoru pro měření absolutních hodnot přenosu dvojbranu v závislosti na frekvenci. Pro analyzování a měření absolutních hodnot přenosu dvojbranu jsou využívány S-parametry (|S21| a |S12|). Funkčnost zařízení je ověřena sadou měření, které jsou součástí této práce.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Aparatura pro měření vyzařovací charakteristiky antén pomocí UAV
    (Univerzita Pardubice, 2023) Prakesch, Filip; Šedivý, Pavel; Pidanič, Jan
    Tato diplomová práce se zabývá návrhem, realizací a testováním aparatury pro měření vyzařovacích charakteristik antén ve vzdálené zóně s použitím bezpilotního prostředku kategorie mikro-UAV. Práce obsahuje teorii k měření antén, pravidla letového provozu mikro-UAV, chyby působící na měření, návrh zařízení, popis vytvořených programů, ukázku měření a výsledků.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Mikroprocesorově řízená harvestorová hlavice
    (Univerzita Pardubice, 2022) Veselý, Marek; Dobrovolný, Martin; Roleček, Jiří
    Práce se zabývá návrhem, výrobou a testováním řídící jednotky harvestorové hlavice. V úvodní části práce jsou porovnány řídící jednotky dostupné na trhu. V další části je rozebrán postup řízení. Praktická část se zabývá návrhem jednotlivých bloků, volbou hlavních komponent a vytvořením softwaru. Na konci práce je část o přizpůsobení a ladění v provozu.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Určení polohy více cílů ze signálů dopplerovského senzoru se třemi přijímači a jedním vysílačem
    (Univerzita Pardubice, 2021) Hůla, Vojtěch; Bezoušek, Pavel; Zálabský, Tomáš
    V diplomové práci je popsána funkce radarového čidla s jedním vysílačem a čtyřmi přijímači pro zjišťování přítomnosti a polohy několika osob v místnosti. Čidlo využívá fázoměrné metody Je zde navržen vhodný vysílací signál a jeho parametry a vypracován algoritmus zpracování signálů. Na matematickém modelu zpracování signálu v Matlabu byla ověřena jeho funkčnost s jednoduchým modelem pohybujících se cílů.